Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Boğaz Ağrısı ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Boğaz ağrılarının çoğu viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Boğaz ağrısı için sıcak tutma, nemlendirme, gargara yapma ve bitki çayları gibi doğal yöntemler kullanılabilir.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 17:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Boğaz Ağrısı ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Boğaz Ağrısının Nedenleri

Boğaz ağrılarının yaklaşık yüzde 90'ı viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana geliyor. Soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, koronavirüs, kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi viral hastalıklarda boğaz ağrısı yaygın olarak görülüyor. Bu nedenle geçmeyen ve ateşle devam eden ağrılarda mutlaka uzmanlara danışılmalı.

Boğazı Sıcak Tutmak

Üşüttüğünüzün farkındaysanız ve boğaz ağrısı şikayetiniz varsa öncelikle boğazınızı sıcak tutmanızı öneririz. Hem içeriden hem de dışarıdan sıcak tutmayı başardığınızda iyileşme sürecenin hızlandığını fark edeceksiniz. Bunu boyunluk olarak kullanılan bufflarla ve sıcak içeceklerle sağlayabilirsiniz. Bitki çayları özellikle iyi gelecektir.

Boğaz Kuruluğu ve Nemlendirme

Vücut susuz kaldığında baş dönmesi ve tükenmişlik yaşanmasının yanında ağızda ve boğazda kuruluk ortaya çıkar. Boğazda kuruluğa neden olan dehidrasyonun önüne geçmek için gün içinde yeterli sıvı tüketmek gerekir. Nemlendirici kullanarak odayı nemlendirmek veya buhar banyosu yapmak da boğazdaki kuruluğu azaltarak ağrının azalmasına yardımcı olabilir.

Gargara Yapmak

Gargara yapmak, boğazdaki bakterileri temizleyerek ağrıyı hafifletir. Eğer bunun için doğal bir yol arıyorsanız, tuzlu su, papatya, rezene, adaçayı veya nane çayı gibi doğal ürünlerle gargara yapabilirsiniz.

Bitki Çayları ve Doğal Ürünler

Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek son derece etkilidir. Hem doğal hem de aromatik olmaları hoşunuza gidebilir. Bunun yanında hoş kokuları da bulunduğunuz ortamı ve sizi de rahatlatacaktır. Ayrıca sıcak su, limon ve bal karışımı içmek de boğaz ağrısını rahatlatır.