Gökbilimcilerin Uzun Gözlem ve Araştırma Süreçleri
Gökbilimcilerin uzun gözlem ve araştırma süreçleri sonrası gerçekleştirdikleri süpernova keşfi, artık tamamen insansız olarak yapılabiliyor. Ekip tarafından geliştirilen yeni sistem, gökyüzünde süpernova keşfini insan desteğine ihtiyaç duymadan yapıyor, sonuçları analiz ediyor ve verileri paylaşıyor.
BTSbot: Yapay Zekanın İlk Süpernovası
BTSbot, Kaliforniya'da bulunan ve her iki günde bir kuzey gökyüzünü tarayan robotik bir kamera olan Zwicky Transient Facility'den (ZTF) alınan verilerde SN2023tyk adlı yeni keşfedilen süpernovayı tespit etti. ZTF, 3 Ekim'de gece gökyüzündeki kozmik patlamayı görüntüledi ve BTSbot verileri gerçek zamanlı olarak incelemeye başladı. Ardından 5 Ekim'de ZTF'nin verilerindeki süpernovayı buldu. Diğer robotik cihazlarla iletişim kurduktan sonra BTSbot keşfi doğrulayabildi ve olayı bir Tip Ia süpernova olarak değerlendiren rapor, 7 Ekim'de paylaşıldı.
BTSbot'un Sağladığı Avantajlar
Eğer BTSbot olmasaydı, ZTF'den gelen verilerde yer alan kozmik patlama bildirimi gökbilimciler tarafından incelenecek, ardından kontrolleri sağlanacak ve veriler analiz edilerek bir sonuca varılacak; sınıflandırma da yapıldıktan sonra rapor yine bilim insanlarınca hazırlanıp paylaşılacaktı. BTSbot, günler alan bu süreci tek başına halletmeyi başardı. Bu da bilim insanlarına önemli zaman kazandıracak.