Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bu ilçelerde oturanlar 7'nin üzerinde depreme her an hazır olsun!

Deprem riski yüksek il ve ilçeleri sıralayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Doğu Anadolu kırığının son 5 yıldır çok etkin olduğunu belirtti. Deprem açısından yüksek risk barındıran bölgeler arasında Pazarcık, Gaziantep, Kilis, Hatay, Muş, Hakkari, Kars, Erzurum, Erzincan, Amasya, Sakarya, Kocaeli, Yenice-Gönen, Balıkesir, Ayvalık, Bodrum ve Marmaris yer alıyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 22:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Bu ilçelerde oturanlar 7'nin üzerinde depreme her an hazır olsun!

Prof. Dr. Ahmet Ercan tek tek saydı

Asla unutmamamız gereken deprem gerçeği dün sabah saatlerinde kendini yeniden hatırlattı. Adana Kozan'da gerçekleşen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşları tekrar korku sardı. Depremi değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem riski yüksek il ve ilçeleri tek tek sıraladı. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrası tekrar yürekleri ağızlara getiren Adana Kozan'daki 5.5 büyüklüğündeki deprem akıllara yeniden riskli il ve ilçeleri getirdi.

Endişeye kapılan vatandaşlar yeniden hangi bölgelerin riskli olduğunu araştırmaya başladı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu soruları yanıtlayarak son 5 yıldır Doğu Anadolu kırığının deprem açısından çok etkin olduğuna dikkat çekti.

'DOĞU ANADOLU KIRIĞI ÇOK ETKİNLEŞTİ'

Katıldığı bir canlı yayında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye'deki depremlerin yüzde 52'si Kuzey Anadolu kırığı üzerinde. Yüzde 33'ü Batı Anadolu'da, yüzde 13'ü de Doğu Anadolu kırığı üzerinde oluşuyor. Son 5 yıldır Doğu Anadolu kırığının deprem açısından çok etkinleştiğini gördük." dedi.

'BU İLÇELER DEPREM AÇISINDAN RİSKLİ'

Deprem açısından yüksek risk barındıran bölgeleri sıralayan Prof. Dr. Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "Orta Doğu Anadolu'yla ilgili söyleyebileceğim; Pazarcık'la Gaziantep'in Batısı ve Kilis'in Batısı ve oradan da Hatay-Suriye sınırından Ölü Deniz kırığı aday bölgedir. Bunun dışında Bingöl tarafları Muş Varto, Hakkari, Kars ile Erzurum arası, Erzincan, Amasya-Merzifon, Sakarya Çukuru ile Kocaeli arası, Yenice-Gönen, Ege Bölgesi'nde Balıkesir, Ayvalık kesimi yine Batı Anadolu'da Denizli- Aydın arasında Bodrum ve Marmaris yani Ege Adaları'nın bulunduğu kesimler deprem açısından çekinceli."