Bulgurun Tüketimi ve Sağlık Faydaları
Onlarca tarifin vazgeçilmez ürünlerinden olan bulgur, iki farklı şekilde mutfaklarımıza taşınıyor. Biri ince bulgur, diğeri ise kalın bulgur. İnce bulgur genellikle kısır, köfte veya salatalarda kullanılırken kalın bulgur daha çok pilav ve çorbalarda tercih ediliyor. Her iki türlü de lezzeti tartışılmaz olan bulgurun nasıl hazırlanması gerektiği ise tam bir merak konusu. Yapısı gereği ince bulgur daha çok su çekerken kalın bulgurda bu durum farklı. Bu nedenle de kalın bulgurun pişme süresi daha uzun olabiliyor.
Peki bulgur yıkanmalı mı yoksa yıkanmadan da tüketilebilir mi? İşte bu sorunun cevabını sizler için yanıtladık… BULGUR PİŞİRİLMEDEN ÖNCE YIKANMALI MI? Bulgur, uzun bir hazırlanma aşamasından geçerek raflardaki yerini alır. Üretim aşamasında çoğu zaman yıkanıp kurutulduktan sonra paketlenen bulgurun nasıl tüketilmesi gerektiği ise hâlâ bir tartışma konusu. Paketlenmeden önce yıkanıp kurutulduğu için birçok insan bulgurun tüketim aşamasında yıkanmaması gerektiğini düşünüyor. Nitekim ince bulgur suya biraz bile olsa temas ettiği takdirde hemen şişmeye başlıyor. Bu nedenle yıkanmasına hiç gerek yok. Kalın bulgur da temizliğinden şüphe duyulmayan durumlarda yıkanmadan rahatlıkla yemeklerde kullanılabiliyor.
BULGUR NASIL YIKANMALI?
Aslında bulguru yıkamadan da gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ancak hijyenle alakalı bir soru işaretine yer bırakmak istemiyorsanız elbette bulguru yıkayarak da kullanmak mümkün. Bu durumda kalın bulguru birkaç kez sudan geçirdikten sonra iyice kurutmanız ve sonrasında yemeklere eklemeniz öneriliyor. İnce bulgur ise hemen şiştiği için yalnızca bir kez sudan geçirildikten sonra kullanılmaya hazır hale geliyor. Bu noktada kararı size bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun!
Bulgurun Sağlık Faydaları
Türk mutfağın vazgeçilmezi olan bulgurun tüketimi doğru bir şekilde sağlandığında, besleyici, doyurucu bir özelliğe sahip olur. Bulgur, buğdayla aynı besin özelliklerine sahiptir. Proteinler, kompleks karbonhidratlar ve doymamış yağlar içerir. Ayrıca diyet lifi, demir, magnezyum, selenyum, fosfor ve çinko gibi mineralleri de içerir. Lif içeriği sayesinde kabızlık sorununu önler ve sindirim sistemini düzenler. Bulgur aynı zamanda antioksidanlar ve vitaminler açısından da zengindir. Fenolik asitler ve E vitamini ile hücreleri korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bulgurun düşük glisemik indeksi, şekerin emilimini azaltarak glisemi dengesini sağlar. Ayrıca kilo verme planlarına da katkıda bulunur. Bulgurun düzenli tüketimi, gliseminin düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi olumlu etkilere sahiptir.