
ÇAKÜ ve KAEÜ'lü Akademisyenlerden Önemli Başarı
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) bünyesindeki akademisyenler, gerçekleştirdikleri çalışma ile meme kanseri tedavisine yeni bir umut sundu. Laboratuvar ortamında, meme kanseri hücrelerinin büyümesini başarılı bir şekilde durdurmayı başardılar.
Deneysel Çalışmalar ve Bakır Kompleksleri
ÇAKÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, konuyla ilgili açıklamasında ekiplerinin kimyager, biyolog ve fizikçilerden oluştuğunu belirtti. Uzun zamandır bu alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ataol, "Hidrazon ve metal komplekslerinin antibakteriyel ve antikanser etkileri biliniyor. Bu nedenle yeni bir bakır bazlı bileşik sentezledik," dedi.
Laboratuvar Sonuçları ve Gelecek Hedefler
Ataol, bakırın insan vücudu için önemli bir element olduğunu vurgulayarak, bakır komplekslerinin meme kanseri tedavisinde potansiyel taşıdığını belirtti. Elde ettikleri sonuçların, MDA-MB-231 kanser hücre hattı üzerinde gerçekleştirilmiş deneylerde, düşük dozlarda bile kanser hücresinin büyümesini durdurduğunu gösterdiğini aktardı.
Gelecek İçin Umut Verici Adımlar
Yapılan çalışmaların sadece laboratuvar ortamında olduğunu ifade eden Ataol, daha fazla test ve insan denemelerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. "Bu çalışmanın, Türkiye'nin ilaç portföyüne yüksek katma değerli ürünler kazandıracak yerli bir ilaç potansiyeli sunduğunu düşünüyoruz," dedi. Ayrıca, TÜBİTAK projesi kapsamında araştırmalarını sürdüreceklerini ve bunu patent aşamasına geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden (KAEÜ) akademisyenler meme kanseri üzerine yaptıkları çalışmada kanserli hücrenin büyümesini engellemeyi başardı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden (KAEÜ) akademisyenler meme kanseri üzerine yaptıkları çalışmada kanserli hücrenin büyümesini engellemeyi başardı.