Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çayın Türk Kültüründeki Yeri ve Faydaları

Çayın Türk kültüründeki yeri ve faydaları ile ilgili bir makale. Ayrıca, sıcak çayın yemek borusu kanseri riskini artırdığına dair yapılan araştırmalar da ele alınmıştır.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 12:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çayın Türk Kültüründeki Yeri ve Faydaları

Çayın Türk Kültüründeki Yeri ve Faydaları

Çayın Türk kültüründe özel bir yeri vardır. Sabah, öğlen ve akşam her fırsatta tüketilir. Farklı bir şeyler deneme ihtiyacı duyanlar bile çay içerler. Kültürün bir parçası haline gelen çayın hem faydası hem de zararı vardır.

Çay içmenin bir zararı yok ama günde 5-6 bardakla sınırlandırın. Peki kahvaltıda bir fincan çayın faydaları nelerdir? Popüler siyah çayı birçok kişiye tanıtan ilk kişi Türk Hoca Ahmet Yesevi'dir. Hoca Ahmet Yesevi, u çayı içti ve o kadar beğendi ki, 'Bunu hastalarımıza verelim de iyileşsinler' bile dedi.

Şekerle tatlandırılmış çay ile şekersiz çayın etkileri arasında büyük bir fark vardır. Her gün bir fincan çay içmenin faydaları nelerdir?

  • Siyah çay, sağlıklı beyin fonksiyonunun korunmasına yardımcı olan amino asitler ve teanin gibi bazı maddeler içerir.
  • Konsantrasyonu artırır ancak uyku yoksunluğunda önemli bir faktördür.
  • Yeterli miktarda kafein alındığında kaslar ve kemikler yenilenir.
  • Siyah çay kilo vermede yeşil çay kadar etki gösterir.
  • Doygunluğu artırır ancak kansızlığa neden olduğu bilinmemektedir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini temizler.
  • Kötü kolesterolü düşürür ve kan damarlarını açar.
  • Kalp hastalıklarını önler.
  • Kanser hücrelerini öldürmede etki gösterir.
  • Vücudun su dengesini korumaya yardımcıdır.
  • Cilt sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Gözlerinizde şişlik veya iltihap varsa. Biraz demlenmiş çay ekleyin ve iltihabı hafifletmek için birkaç dakika bekletin.
  • Vücudu zararlı maddelerden korur.

Sıcak Çayın Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırması

Sıcak çay sevenleri üzecek bir araştırma haberi geldi. Yapılan çalışmalara göre her gün sigara içen ve alkol tüketenlerin içtiği çayı sıcak içmemesi gerektiğini söylüyor. Sıcak çayın, yemek borusu kanserini tetiklediğinin altı çizildi.

Ölümcül bir hastalık olan yemek borusu kanseri, her yıl yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Hem tütünden hem de aşırı alkol kullanımdan uzak durulmalıdır. Buna ek olarak eğer sıcak çay tüketiliyorsa ısısına dikkat edilmelidir.

SICAK ÇAY, YEMEK BORUSU KANSERİ RİSKİNİ BEŞ KAT ARTIRIYOR Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; sıcak veya çok sıcak çay içmek, özellikle sigara içen ve alkol tüketen kişilerde yemek borusu kanseri riskini beş kat artırıyor. CNN International'ın haberine göre; yemek borusu kanseri, dünyada en sık görülen sekizinci kanserdir. Ölümcül bir hastalık olan yemek borusu kanseri, her yıl yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Genellikle duman, alkol, asit reflüsü ve sıcak sıvılar yemek borusunda tekrar tekrar yaralanmalara yol açıyor.

500 BİN KİŞİ, DOKUZ BUÇUK YIL İZLENDİ ABD'nin Maryland eyaletindeki Ulusal Kanser Enstitüsünden kıdemli araştırmacı Neal Freedman'a göre kendi türünün en büyüğü olan bu çalışma, Çin'de 500 bin yetişkinin dokuz buçuk yıl izlenmesiyle gerçekleştirildi. Pekin Üniversitesi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Departmanından araştırmanın yazarı Prof. Jun Lv, sigara içmeyen veya alkol almayan kişilerde sıcak çayın yemek borusu kanseri riskini artırmadığını tespit ettiklerini ancak tütün veya alkol kullanan kişilerde kanser riskinin arttığını gözlemlediklerini söyledi.

YEMEK BORUSUNUN ASTARI TAHRİŞ OLUYOR Neal Freedman, çok sıcak içeceklerin yemek borusunu alkol ve duman gibi kansere neden olan ajanlara karşı daha savunmasız kılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: 'Sıcak sıvı, yemek borusunun astarını tahriş ederek, iltihaplanmaya ve hücrelerin daha hızlı çoğalmasına neden olabilir. Sıcak sıvı, yemek borusunu kaplayan hücrelerin bariyer işlevini bozabilir ve dokuyu diğer kanserojenlerden daha fazla hasara açabilir.'

TÜRKLER DE ÇAYI SICAK İÇİYOR ABD'de ve Avrupa'da çay 65 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda nadiren tüketiliyor ancak Türkiye, Rusya, İran ve Güney Amerika gibi yerlerde çay, oldukça sıcak içiliyor. Profesör Lv, 'Sigara içmeyen veya fazla alkol kullanmayan çay içen kişiler, içeceklerini değiştirmek zorunda değiller. Elbette hem tütünden, hem de aşırı alkol kullanımından uzak durmak, yemek borusu kanserini önlemede en önemli araçtır' diye konuştu.