Dış Gezegenlerin Keşfi
Dış gezegen veya öte gezegen araştırmaları birbirinden çok farklı gezegen sistemleri keşfetmemizi sağladı. Bunlar arasında yıldızına çok yakın olan Jüpiter gibi gaz devleri, Neptün’e benzeyen gaz gezegenleri veya Dünya gibi kayalık olarak gezegenler yer alıyor.
TOI-1853b'nin Keşfi
Şimdi ise astronomlar “çelikten daha yoğun” Neptün büyüklüğünde beklenmedik bir gezegen keşfine imza atıyorlar. Yapılan resmi basın açıklamasında, Neptün büyüklüğünde böylesine büyük bir gezegenin keşfedilmesinin oldukça sıra dışı olduğu belirtiliyor. Çalışmanın yazarları, yeni bulunan gezegenin bileşiminin iki göksel gezegen arasındaki katastrofik bir çarpışmanın sonucu olabileceğini öne sürüyor.
Gezegen Çarpışmaları
Esasında bu tür çarpışmalara çok yabancı değiliz. Zira bize en yakın gök cismi olan Ay’ın Dünya ile çarpışan başka bir gezegen sayesinde oluştuğuna inanılıyor. Gezegen çarpışması Keşfedilen TOI-1853b, turuncu cüce yıldız TOI-1853'ün etrafında dönen bir gezegen konumunda.
Bilinmeyen Oluşum Süreci
Öte yandan gezegenin nasıl oluşuğu hâlâ kesin olarak bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, gezegenin katastrofik bir gezegen çarpışması sonucu oluştuğunu gösteren bir bilgisayar modeli oluşturabildiler. Bu güçlü kozmik çarpışma geride devasa kaya parçaları bırakırken çarpışmadan önce var olan atmosferi ve suyun yok olmasına neden olmuş olabilir. Ekip, bu gezegenin başlangıçta su zengini bir dünya olduğunu tahmin ediyor.
Yoğunluk ve Büyüklük
Çalışmanın ortak yazarı Jingyao Dou, “Bu gezegen çok şaşırtıcı! Normalde bu kadar çok kayadan oluşan gezegenlerin Jüpiter gibi suya benzer yoğunluğa sahip gaz devlerine dönüşmesini bekleriz. TOI-1853b, Neptün büyüklüğünde ancak çelikten daha yüksek bir yoğunluğa sahip.” ifadelerini kullanıyor.