Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cildinizde Morarma Neden Olur?

Cilt morarmaları genellikle zararsız olsa da bazı durumlarda ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Yaşlanma, ilaçlar ve kanama bozuklukları morarma nedenleri arasında yer alır. Morarma durumunda hekime başvurmak ve gündelik önlemler almak önemlidir.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 11:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Cildinizde Morarma Neden Olur?

Cildiniz en küçük bir çarpmada bile morarıyorsa dikkat

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, yaşla birlikte daha sık görülen cilt morarmalarının çoğu zaman zararsız olduğunu ve tedavi edilmeden geçeceğini; ancak morlukların yüz, gövde veya sırtta belirmesi gibi bazı durumlarda ciddi bir sorunun habercisi olabileceğini söyledi.

Morlukların Nedenleri

Doç. Dr. Solmaz, cilt morarmalarının genellikle küçük kan damarlarının çatlaması sonucu oluştuğunu belirtti. Ayrıca yaşlanma süreci, cilt incelmesi ve koruyucu yağ tabakasının kaybolması da morarmalara neden olabilir. Bazı ilaçlar da morarmayı artırabilir.

Kanama Bozukluklarına Dikkat

Kolay morarma durumu bazen kanın pıhtılaşma sorunu veya kan hastalığı gibi ciddi bir duruma işaret edebilir. Bu durumda mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir.

Önlemler

Gündelik yaşamda alınacak basit önlemler ile morarma ihtimalleri azaltılabilir. Düşme ve yaralanmaları önlemek, iyi bir aydınlatma kullanmak ve ilaçların yan etkilerini öğrenmek önemlidir.