Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin'den Filistinli Gruplara Destek: Geçici Ulusal Uzlaşı Hükümeti Kurma Niyeti

Filistinli gruplar, Pekin'deki görüşmelerin ardından geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurma planlarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:26
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:26

Çin'den Filistinli Gruplara Destek: Geçici Ulusal Uzlaşı Hükümeti Kurma Niyeti

Çin, Filistinli Tarafların Birlik İçin Adım Attığını Vurguladı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Fetih Hareketi ve Hamas gibi Filistinli grupların, Pekin'de gerçekleşen toplantılar sonrasında imzaladıkları bildiride geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurma kararlılıklarını açıkladı.

Pekin Diyaloğu ile Uzlaşı Çabaları

Filistinli 14 grubun yüksek düzey temsilcileri, 21 Temmuz'da başlayan "Pekin Diyaloğu" ile mevcut bölünmüşlüğü sona erdirerek birlik oluşturmaya yönelik adımlar atmaya karar verdiler.

Geçici Hükümet Kurma Niyeti

Yapılan bildiride, Filistinli tüm grupların, mevcut Filistin yasalarına uygun olarak geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurma niyetlerinin yanı sıra Gazze'nin yeniden inşası ve genel seçimlerin düzenlenmesine dair planlar yer aldı.

Ulusal Birlik İçin Anlaşma

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında, ulusal birliği sağlama konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilen bildiride, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulması ve Filistin topraklarının bütünlüğünün korunması konularına da değinildi.

Çin'in Destek Vurgusu

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Çin, Filistinli grupların ulusal birliği ve bağımsız Filistin devleti hedeflerine ulaşmalarını içtenlikle bekliyor" dedi. Konuyla ilgili tüm taraflarla iş birliğine devam edeceklerini belirtti.

Hamas'tan Değerlendirme

Hamas Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, Pekin'deki toplantının "Filistin'in ulusal birliğine ulaşma yönünde önemli bir adım" olduğunu ifade etti.

Çin, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Fetih ve Hamas'ın da katıldığı geniş kapsamlı bir ulusal toplantıya ev sahipliği yapmıştı.