Çin 'uzaya' balık göndermeye hazırlanıyor!
Çin, dünya yörüngesinde inşa edilen Tiangong Uzay İstasyonu'na zebra balığı göndermeye hazırlanıyor. Bu projenin arkasında birkaç amaç var. Çin, zebra balıklarının ve diğer mikroorganizmaların küçük, kapalı bir ekosistem içinde nasıl etkileşime girdiklerini görmek istiyor. Bir diğer amaç mikro yerçekiminde uzun süre geçiren astronotlarda kemik yoğunluğunun potansiyel kaybını araştırmak. Çin ayrıca o koşullarda balık yetiştirmeyi ve deniz canlılarının uzay ortamında yaşayabileceğini araştırmak istiyor. Sonuçlar gelecekte Ay veya Mars'ta kurulması hedeflenen insanlı üslerde deniz ürünleri yetiştirmenin mümkün olup olmadığına ışık tutabilir.
Bu, balıkların uzaya gönderildiği ilk projede değil. Yörüngede zaman geçiren ilk balık, 1973 yılında Dünya'nın yörüngesine yerleştirilen ilk bilim laboratuarı olan Skylab'a gönderilen bir grup küçük Atlantik balığı olan mummichog idi. Amaç, balıkların yeni, ağırlıksız ortamlarına nasıl tepki vereceklerini görmekti.
Futurism.com'un haberine göre bilim insanları yaptıkları deneylerde bu balıkların sadece birkaç gün sonra yönlerini bulmak için ışığı kullandıklarını tespit etti. Hatta düzinelerce yavru yumurtadan çıkmayı başarmış ve sonuçta ağırlıksız ortama neredeyse anında adapte olan genç mummichog'lar ortaya çıkmıştı.
Yıllar sonra Japon Uzay Ajansı (JAXA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mikro yerçekiminin küçük bir medaka balığı sürüsü üzerindeki etkilerini inceledi. Scientific Reports dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir makaleye göre araştırmacılar balıkların ISS'ye vardıktan hemen sonra kemik yoğunluğunu kaybetmeye başladığını tespit etti.
Tiangong uzay istasyonuna gönderilen zebra balığı da muhtemelen uzayın ağırlıksız ortamında uzun süre geçirmenin tehlikelerine ışık tutmaya çalışacak.