Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin’de Yapılan Kazı Çalışması İnsanlık Tarihini Yeniden Yazabilir

Çin’de yapılan bir kazı çalışması, insan evriminin hikayesini yeniden yazabilecek bir keşfe imza attı. Çalışmada bulunan 300.000 yıllık kafatasının, 12-13 yaşları arasındaki bir çocuğa ait olduğu ve Homo Erectus'tan ayrılmaya başladığı düşünüldü. Bulgu, bölgedeki insan soyları hakkında bildiklerimizi yeniden yazabileceği öngörüsünü ortaya koyuyor.

Yayın Tarihi: 09.08.2023 09:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çin’de Yapılan Kazı Çalışması İnsanlık Tarihini Yeniden Yazabilir

Çin’de gerçekleştirilen bir kazı çalışması esnasında arkeologlar dünyada tarihin adeta yeniden yazılacağı bir keşfe imza attı.

Herkesi şoke eden çalışmada bazı detaylar dikkat çekti. Toprakta bulunan kafatasının bugüne kadar bulunan kafataslarına hiç benzemediği ifade edilirken insan evriminin hikayesinin yeniden yazılabileceği açıklandı.

12-13 Yaşlarında Bir Çocuğa Ait Olabilir

Manzara karşısında küçük dili tutulan arkeologlar 300.000 yıllık olduğunu ve kafatasının 12 ila 13 yaşları arasındaki bir çocuğa ait olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar bulunan kafatasının Homo Erectus olarak bilinen başka bir insan atasından ayrılmaya başladığını düşündüklerini ve ilk insanlara benzer yüz özelliklerine sahip olduklarını belirtti.

Bahsi geçen özelliklerin yaklaşık 400.000 yıl önce Neandertallerden ayrılan Doğu Asya homininlerinin soyu tükenmiş bir dalı olan Denisovalıların yüz yapısına daha yakın olduğu ifade edildi.

Bildiklerimiz Yeniden Yazılabilir

Bulgu, bölgedeki insan soyları hakkında bildiklerimizi yeniden yazabilir. Science Alert'e göre Denisovan, Homo erectus ve bize "filogenetik olarak yakın" olan bu yeni soyun Doğu Asya'da bir arada yaşamış olabileceğini öne sürüyor.

Henüz sınıflandırılamayan ve HLD 6 adı verilen fosil, Neandertalleri oluşturan soya, Denisovalılara veya bir başka insan atasına benzemiyor. Independent Türkçede yer alan bu bulgu, insanın soyağacına yeni bir dal eklenmesi gerekeceği anlamına gelebilir.

300 Bin Yıl Öncesine Tarihlenmişti

Çene, kafatası ve bacak kemiklerinden oluşan kalıntılar ilk kez 2019'da ülkenin doğusundaki Hualongdong Mağarasında keşfedilmişti. Yaklaşık 300 bin yıl öncesine tarihlenen kalıntıların, 12-13 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu anlaşılmıştı.

Uzmanlar uzun incelemelere rağmen kalıntıları bilinen bir soyla eşleştirememişti. Çindeki Şian Ciaotong Üniversitesi, Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi ve İspanya'nın İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezinden araştırmacılar, nihayetinde bu fosillerin daha önce bilinmeyen bir insan soyuna ait olduğu sonucuna vardı.

Daha Önce Resmi Olarak Tanımlanmamıştı

Kimliği bilinmeyen bu insansının yüzü Homo erectustan 750 bin yıl önce ayrılan modern insan soyununkine benzer bir şekle sahip. Öte yandan çenesi, Asya'da yaklaşık 400 bin yıl önce Neandertallerden ayrılan Denisova insanlarınınkine benziyor. Zira bu çene kemiğinin ucunda benzersiz bir kıvrım var.

Araştırmacılara göre söz konusu eski insanın çene ucunun olmaması, onu daha arkaik türlerle benzer kılıyor.

Hakemli bilimsel dergi Journal of Human Evolution'da yayımlanan araştırma makalesinde bu kalıntıların, modern insana uzanan dal ve Denisovalılar gibi bölgedeki diğer eski insansıları oluşturan dal arasındaki melez bir türe ait olabileceği belirtildi.

Daha önce de Avrupa ve Batı Asya'daki Neandertal kalıntıları üzerinde yapılan genetik çalışmalar, Orta ve Geç Pleistosende yaşamış 4. bir insansı soyuna dair kanıtlar ortaya koymuştu. Ancak bu kayıp grup, fosil kayıtlarında hiçbir zaman resmi olarak tanımlanamadı.

Uzmanlar, Çinde bulunan son insansı kalıntılarının, yapbozun eksik parçası olabileceği görüşünde.