Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çocukların Okula Uyum Sürecine Destek Olun

Yeni eğitim yılına başlayacak çocuklar için ailelere uzman tavsiyeleri ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.

Yayın Tarihi: 07.09.2024 17:35
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024 17:35

Çocukların Okula Uyum Sürecine Destek Olun

Uzmanlardan Ailelere Uyum Süreci Tavsiyeleri

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Meltem Küçükdağ, yeni eğitim öğretim yılına başlayacak çocukların ailelerine çeşitli tavsiyelerde bulundu. Çocukların okula dönüş sürecinde yaşadıkları duygusal tepkiler üzerine dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Küçükdağ, yaşanabilecek kaygıların ebeveynler üzerinde de etkili olabileceğini belirtti.

Çocukların Duygusal İhtiyaçlarına Dikkat Edin

Küçükdağ, okulun ilk gününde çocukların hissedebileceği ayrı kalma korkuları ve sosyal uyum sorunlarına dikkat çekti. Ebeveynlerin bu süreçte çocuklara destekleyici bir ortam sunmasının, kaygı düzeyini azaltacağını ifade etti.Kaygı Belirtilerini Tanıyın

Çocukların kaygılarını, karın ağrısı, uyku problemleri ve iştah değişikliği gibi fiziksel belirtilerle gösterebileceğini belirten Küçükdağ, ebeveynlerin bu durumları göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Okula Hazırlık İçin Öneriler

Küçükdağ, ebeveynlerin okula dönüş öncesi düzenli uyku rutini oluşturmalarının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, çocukların okul malzemelerini birlikte hazırlamalarının, onları okula motive edeceğini söyledi. Çocuklarla okulun ilk günü hakkında konuşmanın ve alışveriş sırasında onların tercihlerini dikkate almanın belirsizlikleri azaltmada faydalı olduğunu belirtti.Çocukların Özgüvenini Artırın

Çocuklara okul hazırlık sürecinde sorumluluklar vermenin, onların özgüvenine katkıda bulunacağını söyleyen Küçükdağ, basit görevlerin bağımsızlıklarını geliştirmelerine yardım edeceğini ifade etti.

Duygusal Destek Sağlayın

Ailelerin, okulun olumlu yönlerini vurgulayarak çocukları desteklemelerinin önemine değinen Küçükdağ, 'Seni anlıyorum. Seninle gurur duyuyorum.' gibi destekleyici ifadelerin kullanılmasını önerdi. Ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı olmaları, çocukların okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr....

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Küçükdağ, ebeveynlere, yeni eğitim öğretim yılına çocuklarıyla hazırlanma, uyku düzeni oluşturma ve sorumluluklar vererek özgüvenlerini artırma tavsiyelerinde bulundu.