Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cumhurbaşkanı Müjdeleyince Hazırlıklar Tamamlandı! Hesaplara Kaç TL Mazot ve Gübre Desteği Yatacağı Belli Oldu

2024 yılında verilmesi planlanan mazot ve gübre desteğinin tarihi erkene çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ekim ayında verileceği müjdelenen mazot ve gübre destekleri, her hafta çiftçilere maddi imkanlar sunuyor olacak. Bu kapsamda önceki tarımsal destek ödemeleri her hafta Cuma günleri saat 18.00’de hesaplara yattığından, mazot ve gübre desteklerinin de Ekim ayının ilk Cuma günü yatırılması bekleniyor. Ancak bir takvim açıklanmadığından henüz tarih net değil.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 08:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Cumhurbaşkanı Müjdeleyince Hazırlıklar Tamamlandı! Hesaplara Kaç TL Mazot ve Gübre Desteği Yatacağı Belli Oldu

Cumhurbaşkanı Müjdeleyince Hazırlıklar Tamamlandı! Hesaplara Kaç TL Mazot ve Gübre Desteği Yatacağı Belli Oldu

2024 yılında verilmesi planlanan mazot ve gübre desteğinin tarihi erkene çekildi. Eylül ayının ilk Kabine Toplantısı sonrasında çeşitli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazot ve gübre desteği hakkında konuştu. Söz konusu desteğin 2024 yılı yerine Ekim 2023’te verileceğini müjdelemesi üzerine tüm çiftçiler Ekim ayının kaçında desteğin yatacağını araştırmaya başladı. 5 ay erken yapılacak olan ödemelerin günü merak edilirken, aynı zamanda tutar da büyük merak konusu oldu.

Mazot ve Gübre Desteği Ayın Kaçında Hesaplara Yatacak?

Tarımsal destek ödemeleri kapsamında verilen mazot ve gübre desteğinin tarihi erkene çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ekim ayında verileceği müjdelenen mazot ve gübre destekleri, her hafta çiftçilere maddi imkanlar sunuyor olacak. Bu kapsamda önceki tarımsal destek ödemeleri her hafta Cuma günleri saat 18.00’de hesaplara yattığından, mazot ve gübre desteklerinin de Ekim ayının ilk Cuma günü yatırılması bekleniyor. Ancak bir takvim açıklanmadığından henüz tarih net değil.

Mazot ve Gübre Desteği Tutarı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazot ve gübre desteğinin erkene çekildiğini açıklarken, tutarı da duyurdu. Ekim ayında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı desteğe başvuran tüm çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına toplamda 11.5 milyar liralık ödeme yapılacağı bildirildi. Ayrıca, desteklerin kalem kalem tutarları da şöyle belirlendi:

  • Nadas için dekar başına 40 liralık mazot desteği
  • Yem bitkileri üreten çiftçilere 94 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) üreten çiftçilere 121 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Patates ve soya bitkisi üreten çiftçilere 172 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir üreten çiftçilere 103 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı üreten çiftçilere 86 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreten çiftilere dekar başına 103 lira mazot, 46 lira gübre desteği
  • Çeltik üreten çiftçilere 250 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Kütlü pamuk üreten çiftçilere 345 lira mazot, 21 lira gübre desteği
  • Diğer tarım ürünlerini üreten çiftçilere 86 lira mazot, 21 lira gübre desteği

Mazot ve Gübre Desteği Ödemesine Çok Az Kaldı! Çiftçilerin Yüzü Gülecek

Ekim ayına iki gün kala, mazot ve gübre desteği ödemeleri ile ilgili çiftçilerin araştırmaları hız kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı eylül ayı boyunca farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destekleme ödemeleri verilmiş ve bugün de eylül ayının dördüncü tarımsal destek ödemesini TC kimlik numarasının son hanesi sıfır ve iki olanların hesabına aktarılacak. Tarımsal destek ödemelerine dair gelişmeler yakından takip edilirken, çiftçilerin araştırmaları sürüyor. Bakanlığın çiftçilere sağladığı ödemeler yakından takip edilirken, mazot ve gübre desteği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu çerçevede, mazot ve gübre desteği ödemesi ile ilgili geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Mazot ve Gübre Desteği Verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre gelecek sene yapılacak olan mazot ve gübre desteği ödemeleri erkene çekildi ve ekim ayından itibaren çiftçilerin hesabına yatacak. Ekim ayda sağlanacak olan mazot ve gübre desteği ödemelerinin tarihi henüz belli olmadı ancak ödemelerin yapılması durumunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna bilgi verilecek. Mazot ve gübre desteğinin yanı sıra, ekim ayında farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destekler de verilecek.