Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Diyabet Gözleri Nasıl Etkiler? Prof. Dr. Faruk Öztürk Açıklıyor

Diyabet hastalığı, kontrol altına alınmadığında gözler de dahil olmak üzere birçok organda hasara yol açmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Öztürk, diyabetin gözlerde oluşturabileceği sorunları ve erken teşhisin önemini anlatıyor.

Yayın Tarihi: 13.06.2023 21:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Diyabet Gözleri Nasıl Etkiler? Prof. Dr. Faruk Öztürk Açıklıyor

Halk arasında daha çok şeker hastalığı ismiyle anılan diyabet, kontrol altına alınmadığında çok ciddi sorunlara yol açıyor. Diyabet hastalığının en çok etkilediği organların başında da gözler geliyor. Eğer ki diyabet, doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınmazsa, gözlerde görme kaybına kadar çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Öztürk, diyabetin halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığının çok önemli bir kronik hastalık olduğunu belirterek, kontrol altına alınmadığında diyabetin, gözler de dahil olmak üzere birçok organda hasara yol açtığını söyledi.

Diyabetik Retinopati

Diyabetik retinopatinin şeker hastalığı olan kişilerde yaygın olarak görülen önemli bir göz hastalığı olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Diyabet, gelişmiş ülkelerde yetişkinlerde görme azlığının en sık sebebidir. Ülkemizde 20 yaş üzerinde diyabetin görülme sıklığı yaklaşık yüzde 14. Diyabet; retinopati, nöropati ve nefropati gibi sağlık sorunlarına da neden oluyor.

Gözlerde Oluşabilecek Sorunlar

Diyabet, gözlerde çok önemli sorunlara ve kalıcı hasarlara yol açıyor. Retina hasarı, sarı nokta hasarı daha etkili ve hızlı seyredebiliyor. Önemli bir göz hastalığı olan katarakt, şeker hastalığı olan hastalarda erken yaşlarda görülebiliyor.

Retina Hasarı

Kontrol altına alınmazsa retina damarlarında hasar meydana getiriyor. Retina, gözün arkasında bulunan ve görmenin gerçekleşmesi için beyne sinir hücreleri aracılığıyla sinyal gönderen tabakadır. Gözün retina tabakasının üzerinde birçok kan damarı bulunuyor. Kontrol altında olmayan şeker hastalığı retina damarlarında hasara yol açabilir. Diyabetin tipi, süresi, başlama yaşı, kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, obezite, genetik, D vitamini eksikliği ve sigara içmek de önemli risk faktörleri arasındadır" diye konuştu.

Erken Teşhis ve Tedavi

Diyabetik retinopatinin tedavisinde erken teşhis çok önemli. Erken teşhis ile tespit edilen göz sorunları, düzenli hekim kontrolleri ve gerekli tedavilerle şeker hastalarının gözlerinde oluşabilecek sorunlar, görme kayıpları önlenebiliyor ve engellenebiliyor."