
Döviz Kuru İnşaat Sektörünü de Vurdu
İki yıldır baskılanan döviz kuru, kur dolayısıyla maliyet hesabı yapmakta zorlanan inşaat sektörünün de durağanlaşmasına sebep olmuştu. Fakat yeni ekonomi yönetimiyle beraber rasyonel politikaların öne çıkmaya başlaması inşaat sektöründe de hareketlenme yaşatacak.
Maliyet Artışları ve Döviz Kurundaki Olası Yükseliş Gayrimenkulde Fiyatları Yüzde 20 Arttırabilir
Seçimlerin ardından baskılanan döviz kurunun serbest kalmasıyla birlikte kurda rekor üstüne rekor kırıldı. Bu rekorlarda başta telefon, bilgisayar ve otomobil gibi ithal ağırlıklı ürünlere zam olarak yansıdı. Apple yıl içinde üçüncü zammını yaparken markanın en pahalı telefonu 76 bin lirayı aştı. Otomobil piyasasında ise artış sürmeye devam ederken sektör temsilcileri iki hafta içerisinde yüzde 6'lık bir artışın daha olacağını kaydetti. Benzer şekilde seçimlerin ardından akaryakıt fiyatları da yüzde 21 oranında zamlandı.
Baskılanan döviz kuru rasyonel politikalara geçilmesiyle beraber her yeni günde rekor kırmaya devam ederken zam rallisi gayrimenkule de uğradı. Öte yandan dolarda yaşanan tarihi yükselişin hem inşaat hem de gayrimenkul sektöründe belirsizliği ortadan kaldırabileceği ifade ediliyor.
Yeni Maliyet Artışları ve Zamlar Bekleniyor
Belirsizlik kalkarken sektörü yeni maliyet artışları ve zamlar da bekliyor. İki yıldır baskılanan döviz kurları dolayısıyla maliyet hesabı yapmakta zorlanan inşaat sektörü ekonomide rasyonel politikalara dönülmesiyle yeni bir dönemin başlamasını bekliyor.
Dövizdeki Yükseliş Gayrimenkulde Fiyatları Yüzde 20 Arttırabilir
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Dövizde son iki yıldır baskılama vardı. Bu yükselişle dolar olması gereken seviyeye gidiyor. Hiç şüphesiz bu yükseliş ile ithal ürünlerde de maliyet artışları olacak. Bu kapsamda inşaat sektöründe fiyatlar artabilir. Yatırımcı bu ortamda yeni proje üretmek ister mi onu da görmek lazım” dedi.
“Dolar kurunda 27-28 lira bandı konuşuluyor” ifadelerini kullanan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, “Dolar, 21-22 TL seviyelerindeyken, sektör zaten doları 23 lira, 24 lirada sabitlemişti. Ama 27-28 lira seviyeleri söz konusu olduğunda maliyetlerde muhakkak artış olacak. Ülkede enflasyon da var. Enflasyon, maliyet artışları ve döviz kurundaki bu olası yükseliş, gayrimenkulde fiyatların da yüzde 20 oranında artmasına neden olur” diye konuştu.