Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünün Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumunun Bittiğini Açıkladı

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün uluslararası halk sağlığı acil durumunun bittiğini açıkladı. Virüsün, proaktif ve sürdürülebilir bir yanıt gerektiren önemli sağlık sorunları oluşturmaya devam ettiği ve Afrika dahil tüm bölgelerde etkisini sürdürdüğü belirtildi. Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların devam ettiği ve sağlık merkezlerinin yüzde 70'inin hizmet veremediği açıklandı.

Yayın Tarihi: 14.05.2023 18:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünün Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumunun Bittiğini Açıkladı

DSÖ açıkladı. Maymun çiçeği tehlikesi bitti

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün uluslararası halk sağlığı acil durumunun bittiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünde son üç ayda, önceki üç aya kıyasla yüzde 90 daha az vaka görüldüğünü kaydetti. Ancak virüsün, proaktif ve sürdürülebilir bir yanıt gerektiren önemli sağlık sorunları oluşturmaya devam ettiği ve Afrika dahil tüm bölgelerde etkisini sürdürdüğü belirtildi.

Maymun Çiçeği Virüsü

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, Ocak 2022’den bu yana dünya genelinde 86 binden fazla hastalık vakası bildirilirken, aynı zaman aralığında 119 kişi hayatını kaybetti. DSÖ, geçen yıl hastalığın adını 'ırkçı ve küçük düşürücü' olduğu gerekçesiyle 'mpox' olarak değiştirdi.

Sudan'daki Kriz

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların 15 Nisan'dan bu yana devam ettiği hatırlatıldı. DSÖ, Sudan'da çatışmalardan etkilenen sağlık merkezlerinin yüzde 70'i hizmet veremiyor. Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 604'e, yaralananların sayısının 5 bin 127'ye yükseldiği açıklandı.