Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünya, 1000 yıl boyunca göktaşı çarpmalarına karşı güvende olacak

Bilim insanları, yaptıkları son çalışmada Dünya'nın en az 1000 yıl boyunca göktaşı çarpmalarına karşı güvende olacağını öngördü. Çalışmada, Güneş Sistemi'nde keşfedilen cisimlerin yörüngeleri takip edilerek, Dünya'ya yakın olan cisimlerin çoğunun bin yıl içinde çarpma olasılığı düşük olduğu tespit edildi. Ancak henüz saptanamayan nesneler de var ve bu nedenle henüz gözlemlenememiş bir göktaşının bin yıldan daha yakın zamanda Dünyaya çarpma ihtimali olduğu düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 22.05.2023 12:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Dünya, 1000 yıl boyunca göktaşı çarpmalarına karşı güvende olacak

Dünya'ya yakın cisimlerin yörüngeleri takip ediliyor

Dünya'ya büyük bir gök taşı çarpması durumunda felaketin kaçınılmaz olduğu düşünülüyor. NASA ve diğer uzay ajansları, bu tür bir felaketin önüne geçmek için çeşitli önlemler alıyorlar. Son yapılan bir çalışma ise Dünya'nın en az 1000 yıl boyunca göktaşı çarpmalarına karşı güvende olacağını öngörüyor. Bu çalışmada, bilim insanları Güneş Sistemi'nde keşfedilen cisimlerin yörüngelerini takip ederek, özellikle Dünya'ya yakın olan cisimleri gözlemliyorlar. Astrofizikçiler yörüngeleri gözlemleyerek gelecekteki yörüngeleri tahmin edebiliyor ve bu cisimlerin Dünya'ya çarpma olasılıklarını öngörebiliyorlar. Şimdiye kadar bilinen cisimlerin yörüngeleri yaklaşık 100 yıl sonrasına kadar tahmin edilebildi. Ancak yapılan son çalışma ile büyük asteroitlerin yolları 1000 yıl sonrasına kadar tahmin edilebildi. Bu çalışmaya göre, Dünya'ya yakın olan cisimlerin çoğunun bin yıl içinde çarpma olasılığı düşük. Çalışmada çarpma olasılığı en yüksek nesne de belirlendi. Ancak bu cismin Dünya'ya Ay'dan daha yakın konuma gelme ihtimali yalnızca yüzde 0,00151.

Tüm nesneler henüz saptanamadı

Çapı 1 kilometreden büyük nesnelerin yüzde 95'i gökbilimciler tarafından saptanmış durumda. Ancak henüz saptanamayan nesneler de var. Bu nedenle henüz gözlemlenememiş bir göktaşının bin yıldan daha yakın zamanda Dünyaya çarpma ihtimali olduğu düşünülüyor. NASA ise bu olasılığa karşı hazırlıklarını sürdürüyor ve geçtiğimiz yıl bir sondan yararlanarak bir asteroidin yönünü değiştirmeyi başardı.

Uzun vadeli tehlike belirlenmeli

Araştırmacılar, uzun vadeli tehlikenin belirlenmesinin gezegen savunma çalışmalarına katkı sağlayabileceğini belirtiyorlar. Tehlikeli nesneler, gelecekteki keşif görevlerinin odağında yer almalı.