Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünyada Sabit Kalırken Türkiye'de Artan Gıda Fiyatları

Türkiye'de ekonomik kriz büyürken, vatandaşların alım gücü azalıyor. Dünyada ise gıda fiyatları sabit kalırken Türkiye'de aralıksız artıyor.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 16:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Dünyada Sabit Kalırken Türkiye'de Artan Gıda Fiyatları

Dünya Gıda Fiyatları Sabit, Türkiye'de Artıyor

Türkiye'de ekonomik kriz her geçen gün büyürken, vatandaşların alım gücü de azalıyor. Vatandaşlar, tarım cenneti olan Türkiye'de meyve-sebze bile alamaz duruma geldi. Dünyada ise tam tersi bir durum hakim... Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et endekslerindeki düşüşlerin şeker ve mısır fiyatlarındaki artışı dengelemesiyle eylülde hemen hemen sabit kaldığını duyurdu.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylülde bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan oldu.

Türkiye'de Yükselen Gıda Fiyatları

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 4 Ekim'de açıkladığı enflasyon verilerine göre ise yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,53 puan artışla 96,17’ye, işlenmiş gıdada 2,15 puan artarak yüzde 59,95’e yükseldi.

Türk-İş'in eylül ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre ise Ocak 2021'den Eylül 2023'e kadar geçen sürede gıda enflasyonu aylık yüzde 9,31 olurken aylık gıda harcaması tutarı tam 5 katına çıktı.

Dünya Genelinde Gıda Fiyatları

FAO, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'nin Eylül'de bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle 121,5 puan olduğunu duyurdu. Mart 2022'de kırılan rekorun ardından yaşanan düşüş, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yaygınlaşan gıda enflasyonunun nihayet hafiflemesine yardımcı olacak. Öte yandan ucuzlayan bitkisel yağlar bu yılki düşüşün önemli bir nedeni oldu. Karadeniz bölgesindeki ayçiçeği hasadı ve Güneydoğu Asya'daki palmiye mahsulleri Eylül ayında fiyatları neredeyse yüzde 4 düşürdü. Tahıl fiyatları bu yıl, Rusya'nın ikinci ardışık buğday hasadının küresel arzı desteklemesi nedeniyle, hafif artış gösterse de düşüşlerini sürdürüyor. Ayrıca Asya’da pirinç fiyatları, Tayland'daki daha iyi mahsulün Hindistan'ın ihracat kısıtlamalarının yol açtığı şokun hafifletilmesine yardımcı olması nedeniyle 15 yılın en yüksek seviyesinden düşüş gösterdi. Bir diğer önemli gıda maddesi olan şekerin vadeli işlemleri, geçen ay on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan'da son beş yılın en düşük muson yağışının görülmesi, ülkenin gelecek yıl yapılacak ulusal seçimler öncesinde yerel fiyatları kontrol altında tutmak için şeker ihracatını kısıtlayacağı yönündeki endişeleri de artırdı. İngiltere'de perakende gıda fiyatları Eylül ayında iki yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez düşerken, Türkiye'den Kenya'ya kadar birçok ülkede maliyetler artmaya devam etti.