Buzul Kalıntıları ve Koşullar
Bu dönemde Dünya'nın kesin koşulları hala büyük ölçüde bilinmemekle birlikte, bu 2,9 milyar yıllık buzul kalıntıları, bu dönemdeki koşulları çevreleyen bir dizi teori için kanıt sağlayabilir. Araştırmayı yürüten bilim insanları şu ifadeleri kullandı:
- Bu bölge kutuplara yakın olabilir.
- Diğer bir olasılık da, düşük atmosferik CO2 ve CH4 konsantrasyonlarının 'ters sera etkisine' yol açarak gezegenin büyük bölümünün donmasına neden olduğu, tüm Dünya'nın 'kartopu Dünya' döneminde olduğudur.
Bilim adamları bunun daha yakın geçmişte birkaç kez gerçekleşmiş olabileceğine inanıyor. Eğer öyleyse, bu kaydedilen en erken küresel soğuma dönemi olacaktır. Her iki olasılık da bilimsel olarak ilginç.
Fosilleşmiş Buzul Morenleri ve Oksijen İzotopları
Ekip, fosilleşmiş buzul morenlerinin (buzulların geride bıraktığı enkaz) fiziksel kanıtlarının yanı sıra, biriktikleri andaki iklim koşullarını belirlemek için antik kayalardaki oksijen izotop konsantrasyonlarını da analiz etti. Üçlü oksijen izotop analizinin bu şekilde kullanılması, Dünya'nın erken dönem buzullaşmasına dair kanıt bulmak için yeni yollar ekleyebilir; bunun gibi bulgular, Dünya'nın tarihsel iklimine ilişkin yeni sorgulama ve araştırma hatları sunar.
Bulguların Önemi ve Gelecek Araştırmalar
Bilim insanı Hofman, bulgunun Dünya'nın en büyük tortul altın yataklarının altındaki konumunun öneminin daha fazla araştırmaya yol açabileceğini açıkladı. Ayrıca, buzluktan sera koşullarına geçişin bu altın birikintilerinin oluşumuna yardımcı olmuş olması olasıdır, ancak bunun doğrulanması gerekiyor ve daha fazla çalışma gerekiyor.