Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünyayı Tehdit Eden Yeni Felaket: Yıldız Çarpışması

Deprem, El Nino, kuraklık derken bir bu eksikti! Her şeyi kaybedebiliriz Başımıza gelmeyen kalmadı derken bir de bu çıktı. Deprem, El Nino, kuraklık derken bu kez de bu bela başımıza musallat olacak. Büyük bir felakete yol açma potansiyeli olduğunu belirten uzmanlar, tüm yaşam formlarını etkileyebilir diyerek önemli uyarılarda bulundu. İşte yeni felaketin detayları…

Yayın Tarihi: 25.10.2023 05:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Dünyayı Tehdit Eden Yeni Felaket: Yıldız Çarpışması

Deprem, El Nino, kuraklık derken bir bu eksikti!

Her şeyi kaybedebiliriz Başımıza gelmeyen kalmadı derken bir de bu çıktı. Deprem, El Nino, kuraklık derken bu kez de bu bela başımıza musallat olacak. Büyük bir felakete yol açma potansiyeli olduğunu belirten uzmanlar, tüm yaşam formlarını etkileyebilir diyerek önemli uyarılarda bulundu. İşte yeni felaketin detayları…

Samanyolu Galaksisi’nde çöken iki Yıldız'ın arasında meydana gelecek çok nadir bir çarpışmanın dünyanın sonu olabileceği belirtildi.

Dünyayı dış etkenlerden koruyan ozon tabakasının ortadan kalk gezegendeki tüm yaşam formlarını kitlesel yok oluşa sürükleyebileceği belirtildi. Gökbilimciler, kilonova diye bilinen bir tür nötron yıldızının çarpışma olayından yalnızca bir kaşının gözlemlenebildiğini açıkladı.

ABD'deki Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nden isimlerin yer aldığı Bilim insanları, yaşanabilecek patlamanın dünyaya yakın bir yerde meydana gelmesi durumunda gezegendeki yaşam için tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Hakem denetiminden geçmemiş ve ArXiv ön baskı sunucusunda yayımlanan araştırma doğrultusunda yıldız çarpışma olaylarının yakınındaki başka dünyalara yaşamın devam etme ihtimalinin belirlemeye katkı sunabileceği aktarıldı.

Benzer bir yıldız çarpışmasından kaynaklanan en büyük tehdidin gama ışınları olduğunu işaret eden bilim insanları, üretilen X ışınının artçı ışımasının da arasında yer aldığı radyasyon patlaması olduğunu belirtti.

Araştırmacılar kaynaklardan gelen iyonlaştırıcı radyasyonun çok yakın olduğunda dünya benzeri gezegenlerdeki yaşam içinde tehlike yaratabileceğini söyledi.

Bilim insanları, tespit edilen ilk nötron yıldızı çarpışmasından (GW170817 adlı yıldız olayı) bildiklerimizin analizine dayanarak bu olayların Dünya'yı etkileme olasılıklarını inceledi.

Araştırmacılar böyle bir patlamanın yaklaşık 297 ışık yılı (97 parsek) gibi dar bir aralığında yer alan bütün canlıların güçlü gama radyasyonuyla yanabileceğini söylüyor.

Kilonova'nın artçı ışınmasından kaynaklanan X ışınları, Gama ışını salınımlarına kıyasla daha uzun süre dayanma eğiliminde olmaktadır.

Bu kapsamda daha ölümcül olabileceğini belirten araştırmacılar yaşamı yok edici etkilerinin de 16 ışık yılı içinde gerçekleşebileceğini söylüyor.

Görülen en büyük tehdidin patlamadan yıllar sonra kilonova patlaması ile hızlanan ve ~11 pc'ye kadarki mesafelerde ölümcül olabilecek kozmik ışınların ortaya çıkması olarak belirtiliyor.

Çalışmalar kapsamında bulguların kayda değer belirsizlikler taşıdığı belirterek görüş açısı, fırlatılan kütle ve patlamanın enerjisine bağlı olarak değişiklik gösterebileceği uyarısında bulunuldu. Araştırmacılar kilonova olaylarının nadirliğini işaret ederek bu tür yıldız çarpışmalarının dünyadaki yaşama önemli tehditler yarattığını vurguladı.

ÖLDÜRÜCÜ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yapılan çalışma kapsamında araştırmacılar ortaya çıkabilecek sonuçlar için şu sözleri dile getirdi:

“İkili nötron yıldızı birleşmelerinin nadirliğinin küçük bir öldürücülük aralığıyla birleşmesi, muhtemelen Dünya'daki yaşam için önemli bir tehdit yaratmadığı anlamına geliyor. Güneş'in bulunduğu yerdeki ölümcül birleşmelerin ortalama tekrarlanma süresinin Evren'in yaşından çok daha büyük olduğunu bulduk.”

Bilim insanları hiçbir zaman kitlesel yok oluşa yol açmasa dahi yakınlardaki bir kilonova olayının dünyadan görülebileceğine değindi. Muhtemel birleşmeden kısa süre sonra teknolojide bozulma yaratacak ve gökyüzünde bir aydan fazla parlak kalacağı belirtildi.