Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ECB ve Fed'in Faiz Politikaları Hakkında Tahminler

ECB ve Fed'in faiz politikaları hakkında tahminler yapılıyor. ECB'nin veriye dayalı bir yaklaşım benimsemesi ve faiz artırımlarının sona erdiği görülüyor. Fed'in ise daha fazla sıkılaştırma için kapıyı açık tuttuğu belirtiliyor. Euro Bölgesi'nde ise çekirdek enflasyon ve PMI verileri politika kararlarını etkileyebilir.

Yayın Tarihi: 27.07.2023 12:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ECB ve Fed'in Faiz Politikaları Hakkında Tahminler

ECB'nin Faiz Politikası

ECB fiyatlardaki tarihi artışla mücadele etmek amacıyla geçen yıl Temmuz ayından bu yana faizleri toplam 400 baz puan artırdı ve bu ayki toplantıda 25 baz puan daha artıracağı sözü verdi. Ancak ECB'nin bir sonraki adıma dair sinyal verme yaklaşımından vazgeçip bunun yerine veriye dayalı, toplantıdan toplantıya bir yaklaşım sözü vermesi muhtemel. Bu nedenle yatırımcıların Eylül'de yeni bir faiz artırımının yapılıp yapılmayacağına veya ECB'nin bu toplantıda şimdiye kadarki en hızlı sıkılaştırma yaklaşımını sona erdirip erdirmeyeceğine yönelik tahminde bulunması gerekecek. Ancak net olan bir şey varsa o da faiz artırımlarının sonuna hızla yaklaşıldığı. Tartışmanın faizlerin sabit tutulmasından önce gerçekleşebilecek küçük bir adımla ilgili olduğu görülüyor.

Fed'in Faiz Politikası

FED kapıyı açık tuttu ABD Merkez Bankası (Fed) dün politika faizini 25 baz puan yükseltirken, daha fazla sıkılaştırma için kapıyı açık tuttu. Fed başkanı Jerome Powell Eylül ayındaki toplantıya yönelik ipuçları verdi. ECB'nin Fed'e paralel hareket etmesi olası. Societe Generale'den Anatoli Annenkov, 'Para politikasında sıkılaştırma yanlısı yaklaşımın sona ermesi için henüz yeterince sebep görmüyoruz. Enflasyonda hâlâ ağırlıklı olarak yukarı yönlü riskler görüyoruz ve yıl sonunda dikkatler bilançoya çevrilmeden önce Eylül ayında son kez 25 baz puan faiz artırımına gidilmesini bekliyoruz' dedi.

Euro Bölgesi'nin Politikası

Euro Bölgesi'nde özellikle çekirdek enflasyonda görülen inatçı seyir, AMB'nin politika alanını daraltırken, resesyon ve enflasyon ikileminde kalan politika yapıcıların vereceği mesajlar Banka'nın bundan sonraki politikası için önem taşıyor. Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapabileceğine dair öngörülere karşın Temmuz ayında son faiz artırımı olabileceğine dair beklentiler güç kazandı. Euro Bölgesi'nde devam eden enflasyonist baskılara karşın Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerindeki düşüş, bu ay son faiz artırımı yapılabileceğine dair öngörülerin de öne çıkmasına neden oldu. Rabobank AMB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, yaptığı açıklamada, AMB'nin politikasında değişiklik olmayacağını ve toplantının çok az yeni bilgi içerebileceğini söyledi.