Edirne'deki Gazi Mihal Hamamı'nın İhyası
Edirne'de, 15. yüzyıla ait tarihi Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyon çalışmaları devam etmekte. Vali Yunus Sezer'in direktifleri doğrultusunda şubat ayında başlatılan bu çalışmalar, tarihi yapının çevre temizlik işlemleriyle ilk adımlarını attı.
Temizlik Çalışmalarının Ardından Kazılar Başladı
Kapıkule Sınır Kapısı yolunda yer alan 600 yıllık hamamda yapılan temizlik çalışmalarının ardından kazı işlemleri başladı. Bu süreçte, toprak altında kalmış çok sayıda yapı ile karşılaşıldı. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan Gazi Mihal Hamamı'nın dış cephe, çatı ve iç mekan restorasyon çalışmaları ise eş zamanlı olarak yürütülmekte.
Restorasyon Sürecinde İnceleme
Vali Sezer, hamamdaki incelemelerinde, çalışmalara dair bilgi aldı. Ziyaretine Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç da eşlik etti.
"Edirne'nin Vitrini Olacak"
Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, hamamın kentin önemli tarihi yapılarından biri olduğunu belirtti. Hamamın, Kapıkule'den ülkeye giriş yapan ziyaretçileri karşıladığını vurgulayan Sezer, "Bu yapının Edirne'nin vitrini sayılacağını düşünüyoruz. Zamanında bakımsız kalmış olması yapının yıkımına yol açtı," şeklinde konuştu. Vali, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda önemli yapılarla karşılaşıldığını da sözlerine ekledi.
Gazi Mihal Hamamı'na Değer Katacak Projeler
Vali Sezer, Gazi Mihal Hamamı'nın, hem erkekler hem de kadınlar için çok önemli bir tarihi eser olduğunun altını çizerek, "Kısa sürede restorasyonu tamamlayarak, tarihi ihtişamına kavuşturmayı hedefliyoruz. Hamamın önünde yer alan Gazi Mihal Köprüsü ve ileride bulunan Gazi Mihal Camisi ile birlikte çevre düzenlemesi yapmayı amaçlıyoruz. Burası bir külliye görünümünde olacak," dedi.
Tarihi Gazi Mihal Hamamı Hakkında Bilgiler
Tunca Nehri kıyısında inşa edilen hamam, Osmanlı'nın kuruluş döneminde Mihaloğulları akıncı ailesinin lideri Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılına inşa edilmiştir. Kesme taş ve tuğla kullanılarak yapılan hamamın duvarları, yapının orijinal halini korumaktadır. 1829 yılında Rusların Edirne'ye girmesinin ardından tamamen kapatılmıştır.
Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Edirne'de Gazi Mihal Hamamı'nın ihyası için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.