Ege Denizi'nde Artan Sismik Hareketlilik
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege Denizi'nde son zamanlarda artan sismik hareketlilik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pampal, bu sarsıntıları, "Bu sarsıntılara bir volkanik faaliyeti haber veren depremler diyebiliriz." diyerek nitelendirdi.
Etkinlikteki Değerlendirme
Prof. Dr. Pampal, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerin yıl dönümü vesilesiyle Kozan Belediyesinin sinema salonunda gerçekleştirilen anma etkinliğine katıldı. Etkinlik sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Pampal, 28 Ocak’tan bu yana Ege Denizi'nde meydana gelen deprem yoğunluğunu değerlendirdi. Bölgenin Afrika ve Anadolu levhalarının çarpışma noktası olduğunu belirtti.
Geçmişteki Deneyimler
Pampal, Santorini Adası çevresinde 2011-2012 yıllarında benzer bir deprem fırtınası yaşandığına dikkat çekerek, bu dönemde patlama gerçekleşmediğini aktardı. "Santorini tekrar patlarsa, o civardaki adalarda ciddi hasar ortaya çıkabilir. Ancak patlayamayabilir de. Ayrıca, patlama olasılığı mevcut ama bu durum bizden oldukça uzakta, 150-200 kilometre mesafede gerçekleşebilir. Bu nedenle ciddi bir etki yaratacağını düşünmüyorum." dedi.
Gelecekteki Olasılıklar
Bölgedeki geçmiş verilere göre 7 şiddetinden büyük depremler kaydedildiğini belirten Pampal, insanların tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı. "Bölge çok hassas. Bu depremler, büyük bir depremi tetikler mi?" sorusunun sıkça sorulduğunu ifade eden Pampal, "Bunu büyük depremden ziyade bir volkanik patlamanın habercisi olarak değerlendirmek lazım. Eğer bölgede büyük bir deprem olursa, bu sürpriz olmaz." şeklinde konuştu.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kozan Arama Kurtarma ve İnsani Yardım Derneğince 6 Şubat 2023'teki depremlerin yıl dönümü dolayısıyla Kozan Belediyesinin sinema salonunda düzenlenen anma etkinliğine katılarak konuşma yaptı.