Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Elon Musk, Avrupa'da Twitter'ı Kullanıma Kapatmayı Düşünüyor

Elon Musk'ın, Avrupa Komisyonu tarafından koyulan Dijital Hizmetler Yasası'na uymak zorunda kalmaktan hayal kırıklığına uğradığı ve Twitter'ın Avrupa'da kullanıma kapatmayı düşündüğü belirtiliyor. Musk'ın şirketi ayrıca Twitter'ı sadece ABD ile sınırlandırmayı da önerdi. Dijital Hizmetler Yasası, büyük çevrimiçi platformların zararlı içerikleri denetlemesi ve kaldırması gerektiriyor. Twitter'ın bu yasayı ihlal ettiği tespit edilirse para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 08:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Elon Musk, Avrupa'da Twitter'ı Kullanıma Kapatmayı Düşünüyor

Elon Musk, Avrupa Komisyonu tarafından koyulan Dijital Hizmetler Yasası'ndan (DSA) dolayı Twitter'ı Avrupa'da kullanıma kapatmayı düşündüğü belirtildi.

Öte yandan Musk'ın şirketi satın aldıktan hemen sonra maliyetleri düşürmek amacıyla platformu yalnızca ABD ile sınırlandırmayı önerdiği kaydedildi. Musk'ın Dijital Hizmetler Yasasına uymak zorunda kalmaktan giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığı belirtildi.

Bussiness Insider'a göre, geçtiğimiz yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan milyarderin, uygulamanın bölgedeki kullanılabilirliğini kaldırmayı ya da Avrupa Birliği'ndeki kullanıcıların uygulamaya erişimini engellemeyi tartıştığını söyledi. Bu durumun gerçekleşmesi halinde rakip platform Threads gibi Twitter da Avrupa'da erişime kapatılacak.

Dijital Hizmetler Yasası (DSA)

Ağustos ayında yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası (DSA), büyük çevrimiçi platformlar üzerinde yanlış, yanıltıcı ve zararlı bilgilerin denetlenmesi ve kaldırılması için etkili ve şeffaf sistemlere sahip olmasını gerektiriyor.

İsrail - Hamas savaşına ilişkin dezenformasyon paylaşımlarının Twitter'da hızla yayılmasıyla birlikte platformun DSA'yı ihlal ettiği belirtildi. AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton geçen hafta yaptığı açıklamada, Komisyon'un Twitter'ın yeni yasaya uyumunu resmi olarak 'araştırdığını' ve platformdan zararlı veya zehirli bilgileri azaltma ve kaldırma eylemleri hakkında resmi olarak ayrıntılı bilgi talep ettiğini söyledi.

Para Cezası Alabilir

Nakit sıkıntısı çeken Twitter, DSA'yı ihlal ettiği tespit edilirse para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Komisyon, bir şirketin küresel gelirinin yüzde 6'sına kadar 'periyodik ceza ödemeleri' veya para cezaları uygulayabilir.

Platformun Sınırlanması Fikri İlk Değil

Elon Musk'ın Twitter'ın erişimini büyük ölçüde sınırlama fikrinin ilk kez ortaya atılmadığı belirtildi. Öte yandan Musk'ın şirketi satın aldıktan hemen sonra maliyet düşürücü bir önlem olarak Twitter'ın faaliyetlerini sadece ABD ile sınırlandırmayı önerdiği söyledildi. O dönemde Musk, halen Twitter olarak bilinen platformun yalnızca en popüler olduğu ülkelerde, yani ABD, İngiltere ve Japonya'da faaliyet göstermesi gerektiğini de öne sürmüştü.

Avrupa'da Kullanım Düşüşü

Avrupa, Twitter'ın küresel aylık aktif kullanıcı tabanının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor, ancak günlük kullanım son üç ayda önemli ölçüde düşerek bölge genelinde yüzde 10 ila yüzde 40 arasında azaldı. Uygulamanın faaliyet gösterdiği hemen her ülkede indirme ve kullanım oranları düştü.