Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emeklilik Yaş Şartı Değişebilir

TBMM'ye sunulan 12. Kalkınma Planı ile ilgili emeklilik yaş şartının değiştirilmesi gündemde. Plan, emeklilik sistemi ve çalışma hayatı ile ilgili önemli düzenlemeler içermektedir. Ayrıca, planın yürürlüğe girmesi sonrası kamu kurumları, belirtilen hedefler için çalışmalara başlayacak.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 12:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Emeklilik Yaş Şartı Değişebilir

12. Kalkınma Planı Meclise Sunuldu

TBMM'ye sunulan Kalkınma Planında çalışma hayatı ve emeklilik sistemi ile ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. Plana baktığımızda sosyal konutlardan 5 milyon kişiye iş kapısı, deprem konutlarından enflasyonun tek haneye indirilmesi ve fiyat istikrarına kadar birçok hedef bulunuyor. Bu hedeflerden bazıları emeklilik sistemi ve çalışma hayatı ile ilgili. Bu konuda açıklama Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi.

Emeklilik Yaşının Değiştirilmesi Gündemde

Erdursun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son dakika açıklamasında 12. kalkınma planı ile emeklilik yaş şartının değiştirilmesinin gündemde olduğunu söyledi. '12.Kalkınma Planında Sosyal Güvenlik Konuları' başlığı ile açıklama yapan Erdursun, kalkınma planında 4 ana madde yer aldığını söyledi ve söz konusu düzenlemeler ile ilgili bilgileri şu şekilde aktardı: 'Aylık Bağlama Oranlarının değiştirilerek, emeklilik siteminin daha özendirici bir hale getirilmesi ve sistemde uzun süre kalacak olan kişilerin avantajlı olacağı bir değişiklik ile kayıt içi çalışmanın özendirilmesi var. Türkiye'de yaşam ömrü kadınlarda ortalama 81.1 yıl, erkeklerde 75.6 yıl olarak öngörülmekte, yaşam süresine göre emeklilik yaşının tekrar ele alınması gündemde ancak Türkiye'de emeklilik yaşı 1.10.2008'de zaten 65 yaşa çıkartılmış durumda, yaş şartını biraz daha artırmak mezarda emeklilik anlamına gelir. Ülkemizde malulen emekli olanların çalışmaları durumunda emekli aylıkları kesiliyor, malulen emekli olacakların da emekli aylıkları kesilmeden çalışma hakkı elde etmesi için çalışma yapılacak, Tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye sokulması gündemde, BES sitemine işverenleri de dahil edip, kıdem tazminatını da kaldırarak OKS (ortak katılım sistemi) ile TES'e geçiş gündemde'

Emeklilik Yaşı Ne Olmalı?

Bu açıklamaya göre emeklilik yaşının daha da artırılmasının planlandığı bildirildi. Sizce emeklilik yaşı kaç olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

12. Kalkınma Planı Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

12. Kalkınma Planı bugün mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor. Kalkınma Planının yürürlüğe girmesi sonrası kamu kurumları, burada belirtilen hedefler için çalışmalara başlayacak. Emeklilik sisteminde değişiklik ve tamamlayıcı emeklilik sisteminin gelmesi konusu da bu kapsamda ele alınacak. Emeklilikte yeni yaş belli olduğunda haberdar olmak için aşağıdaki linklerden finans7 mobil uygulamamızı ücretsiz indirin