Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emeklilikte Yeni Dönem: Eksik Prim Sorunu Olmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, eksik prim sorunu olmadan erken emeklilik fırsatları sunuyor. Yaş, sigortalılık süresi, prim ödemesi ve hizmet dökümü gibi şartları sağlayanlar maaş ödemesi alabilir. Kadınlar için çocuk sayısına bağlı olarak erken emeklilik fırsatı bulunuyor. Malulen emeklilik ve sigorta giriş tarihi de erken emeklilik için diğer seçenekler arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 12:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Emeklilikte Yeni Dönem: Eksik Prim Sorunu Olmayacak

Emeklilikte yeni dönem! Artık eksik prim sorun olmayacak: 3 formül ile 6 yıla kadar erken emekli olabileceksiniz

Yıllarını çalışma hayatına adamış olanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan önemli bir açıklama geldi. Erken emekliliğin bazı kişiler için bazı şartlar dahilinde söz konusu olduğunu belirten kamu kurumu, 3 formüle dikkat çekti. Yaş, sigortalılık süresi, prim ödemesi ve hizmet dökümü özelinde belirlenmiş olan diğer şartları sağlayanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş ödemesi alabilirler. Ancak bazı durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu kanunları kapsamında erken emeklilik fırsatlarını yakalamak da mümkündür.

Yürürlükte olan sigorta kanunlarına göre cinsiyet, hastalık vb. durumlar kişinin erken emekli olmasına aracılık edebilmektedir. Konu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan SGK uzmanları, özellikle kadınlar için ciddi faydaların söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Kadınlara 6 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda kadınlar için erken emeklilik fırsatlarının yürürlükte olduğu öğrenildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, annelerin çocuk sayılarına bakılarak erken emekli olabileceklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyen annelere çocuk başına prim desteği verilmektedir. Bu destek doğrultusunda anneler her çocukları için 2 yıl, toplamda ise 6 yıl olacak şekilde toplu prim ödemesi gerçekleştirerek emeklilik dönemlerine öne çekebilirler. Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli faktör ise doğum borçlanması yapılmak istenen çocuğun, annenin sigortalılık tarihinden önce dünyaya gelmiş olmasıdır.

3600 Gün İle Emeklilik Mümkün

Sigortalı annelere 6 yıla kadar erken emeklilik fırsatı tanıyan Sosyal Güvenlik Kurumu, farklı gruplarda yer alan bazı kişiler için de benzer bir fırsatın söz konusu olduğunu belirtti. “Malulen emeklilik” olarak adlandırılan sistem kapsamında sigortalı çalışma hayatı içerisinde en az yüzde 40 oranında işgücü kaybı yaşamış olan kişiler, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3 bin 600 günlük prim ödemesi karşılığında erken emekli olabilirler. Eğer kaza geçiren veyahut da bir meslek hastalığına yakalanmış olan kişinin işgücü kaybında yüzde 60’lık bir saptama var ise o zaman o kişinin 3 bin 600 gün yerine bin 800 günlük prim ödemesini gerçekleştirmesi istenir.

Tüm bu fırsatların yanı sıra üçüncü bir formül olarak sigorta giriş tarihine bakılarak da erken emekliliği hakkından yararlanmak mümkündür. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler 3 bin 600 günlük prim ödemesi ve 15 yıllık sigortalılık süresi kapsamında kısmen emekli olabilirler.