Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın Yolsuzluk Soruşturması

Eski Cumhurbaşkanı İlir Meta, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla tutuklandı.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 23:11
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 23:11

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın Yolsuzluk Soruşturması

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta Tutuklandı

Arnavutluk'un eski Cumhurbaşkanı İlir Meta, 21 Ekim tarihinde gözaltına alındı ve yolsuzluk, kara para aklama ve mal varlığını beyan etmeme suçlamalarıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Yolsuzluk Soruşturması ve Mahkeme Kararı

Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara İlişkin Özel Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Meta'nın tutuklu kalmasına karar verildiği belirtiliyor. Mahkeme ayrıca, Meta'nın boşanma sürecinde olduğu eşi Monika Kryemadhi için de "ayda bir kez polise imza verme" şeklinde adli kontrol uygulanmasına hükmetti.

Suçlamalar ve İddialar

Savcılar, Meta'nın, Ekonomi, Ticaret ve Enerji Bakanı olduğu dönemde yetkisini kötüye kullanarak finansal kazanç elde etmek amacıyla farklı işletmeleri etkilediğini öne sürüyor. Ayrıca, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı görevine gelmeden önce ABD'de lobicilik için kullandığı yaklaşık 460 bin dolar'lık bir meblağı açıklayamadığı iddiaları da gündemde.

Özgürlük Partisi ve Tepkiler

Meta, Arnavutluk'taki muhalefetteki Özgürlük Partisi'nin Genel Başkanlığını yürütmekte. Meta'nın gözaltına alınması, Özgürlük Partisi Genel Sekreteri Tedi Blushi tarafından "gerçek bir terör eylemi" olarak tanımlanırken, avukatı Genci Gjokutaj ise bu durumu "siyasi bir hedef" olarak değerlendirdi.

Meta'nın Siyasi Kariyeri

İlir Meta, 1999-2002 yılları arasında Başbakanlık ve 2013-2017 yıllarında Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2017-2022 yılları arasında ise Arnavutluk Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca birçok hükümette bakanlık görevlerinde de bulunmuştur.

 Mal varlığını beyan etmeme, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla hakkında soruşturma...

Mal varlığını beyan etmeme, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla hakkında soruşturma yürütülen ve 21 Ekim'de gözaltına alınan eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.