
Evcil Kedilerde Gebelik Kontrolü İçin Yeni Yöntem: Gen Terapisi
600 milyon evcil kedinin %80’i sokak kedilerinden veya yabani kedilerden oluşuyor. Kısırlaştırma, bu evsiz kedi popülasyonunun kontrol altına alınmasına yardımcı olabiliyor. Anti Müller hormonu (AMH) gen terapisinin sadece bir dozu, evcil kedilerde uzun dönemli gebelik kontrolü sağlayabiliyor. Yöntem, ameliyat ile kısırlaştırmaya güvenli ve etkili bir alternatif sunuyor.
AMH Gen Terapisi
AMH dişi memelilerin yumurtalıklarında ve erkeklerin testislerinde üretilen doğal bir hormon. AMH seviyelerini belli bir eşiğin ötesine kadar yükseltmenin, yumurtalık foliküllerinin büyümesini baskıladığı keşfedildi. Gerçekleşen baskılama, yumurtlamayı ve dolayısıyla gebe kalmayı etkili biçimde önlüyor. Araştırmacılar, kedilerdeki AMH geninin hafifçe değiştirilmiş bir halini taşıyan bir gen terapi vektörü oluşturmuşlar. Tek bir enjeksiyon, kedilerdeki kasların AMH üretmesini ve genel AMH seviyesinin normalin 100 katına kadar çıkmasını sağlıyor.
Deney Sonuçları
Altı dişi kediye iki farklı dozda gen terapisi uygulandı. Üç kedi kontrol grubu olarak seçildi. Dişi kediler iki yıldan uzun süre takip edilerek, tedavinin üreme hormonları, yumurtlama döngüleri ve doğurganlık üzerindeki etkisi değerlendirildi. Sonuçlara göre, kontrol grubundaki kedilerin tamamı yavru doğururken, gen terapisi uygulanan kedilerin hiçbiri hamile kalmadı. Östrojen gibi önemli hormonlar ise yumurtalık folikülü gelişiminden ve yumurtlamadan etkilenmedi. Araştırma takımı, tedavinin uygulandığı dişi kedilerde herhangi bir olumsuz etki gözlemlemedi.