Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Evrenin En Yaşlı Kara Deliği Keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu'nun gözlemleriyle, evrenin en yaşlı kara deliği keşfedildi. Güneş'in kütlesinin 9 milyon katı büyüklüğünde olan ve çevresinden madde çekerken büyüyen bu kara delik, evrenin erken dönemlerinde nasıl bu kadar büyük boyutlara ulaştığı sorusuna ışık tutabilir.

Yayın Tarihi: 07.07.2023 21:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Evrenin En Yaşlı Kara Deliği Keşfedildi

Evrenin Gizemli Derinlikleri

James Webb Uzay Teleskobu'nun gözlemleriyle ortaya çıkan bir nesne, gökbilimcileri büyük bir sürprizle karşı karşıya bıraktı. Güneş'in kütlesinin 9 milyon katı büyüklüğünde aktif bir süper kütleli kara deliği ortaya çıktı. Bu kara delik, çevresinden uzaydan maddeyi içine çekerken aktif olarak büyümekte olan bir yapıya sahip.

Evrenin Erken Dönemleri

Keşfi, Evren'in erken dönemlerindeki en büyük kafa karıştırıcı sorulardan birine yardımcı olabilir. Kozmik Şafak'taki kara deliklerin bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar büyük boyutlara ulaştığı sorusu. CEERS 1019 ve bir avuç diğer süper erken galaksi bu araştırma için mükemmel hedeflerdir, çünkü nispeten parlaktırlar.

James Webb Uzay Teleskobu Gözlemleri

Teleskop dört aygıtıyla birlikte galaksiye sadece bir saat baktı, ancak çok sayıda veri elde etti. Ancak Larson hiç beklemediği bir şey fark etti. Yıldız oluşumunun ışığına ek olarak, genellikle AGN ile ilişkili geniş bir emisyon özelliği vardı. Bundan bazı AGN araştırmacılarına bahsettiğinde, işler ilginçleşmeye başladı.