Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Etkisi Altına Alıyor

Ağustos ayının başında Türkiye, eyyam-ı bahur sıcaklarıyla karşı karşıya kalacak. Prof. Dr. Şermin Tağıl'dan çarpıcı açıklamalar!

Yayın Tarihi: 27.07.2024 15:14
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 15:14

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Etkisi Altına Alıyor

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Başlıyor

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında Türkiye'nin eyyam-ı bahur sıcakları ile karşı karşıya kalacağını bildirdi. Tağıl, "Bu yıl bu dönemde sıcaklıkların etkili olmasının yanı sıra, Doğu Akdeniz'de meydana gelecek bir alçak basınç nedeniyle kısmen yağışlı günler de görülebilir," dedi.

Sıcaklık Rekorları ve Kuraklık Alarmı

Prof. Dr. Tağıl, Türkiye'nin dünya genelinde iklim krizinin en ciddi yaşandığı bölgelerden biri olduğunu hatırlatarak, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Ege Bölgesi de dahil olmak üzere birçok bölgede art arda sıcaklık rekorları kırıldığını vurguladı. "Son 13 aydır, birçok bölgede sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı," diye ekledi.

Küresel Isınmanın Etkileri

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine de dikkat çeken Tağıl, "22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17.15 derece ile rekor kırdı. Bu durum, ülkemizde de kuraklığın en şiddetli seviyeye ulaştığını gösteriyor," dedi.

Orman Yangınları ve Yağışlar

Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak günlerinin 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağına işaret ederek, "Bu sene eyyam-ı bahur sıcakları, beraberinde orman yangınları riskini artırıyor," ifadelerini kullandı. Ayrıca, yaz boyunca tartışmalı sağanak yağışların da etkili olacağını belirtti.

İklim Krizi ve Önemi

Son olarak, hem Türkiye hem de Akdeniz Havzası'nın iklim krizinden benzer şekilde etkilendiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tağıl, iklim değişikliği ile mücadelenin her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurguladı.