Küresel piyasalarda Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sona ermiş olabileceği beklentilerinin etkisi hissedilmeye devam ediyor.
Asya’daki hisse senedi ve para birimleri, dolarda yaşanan zayıflığın etkisi ile artıda. Hong Kong’da hisse senedi endeksleri yüzde 2’den fazla yükselirken, Avustralya ve Güney Kore borsaları yaklaşık yüzde 1 arttı. MSCI Asya Pasifik Endeksi iki ayın en güçlü haftalık yükselişine hazırlanıyor. Japonya’da piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalı.
Perşembe günü yüzde 2’ye yakın yükselişle kapanan Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde Apple’ın hayal kırıklığı yaratan bilançosunun etkisiyle ekside. Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız üç gündür toplamda yüzde 0,84 gerilemiş durumda. Petrol, İsrail-Hamas savaşının kontrol altında kalması ve talebe ilişkin görünümün zayıf seyretmesiyle ikinci haftalık düşüşüne hazırlanıyor. Altın son dört haftanın ilk düşüşünü kaydetme yolunda ilerliyor. Bitcoin, Sam Bankman-Fried’ın FTX borsasının çöküşüne ilişkin davada mahkum edilmesinin ardından düştü.
ABD 10 YILLIK TAHVİL GETİRİSİ BEKLENTİLERİ ABD’de istihdam verileri açıklanacak ABD’de izlenecek kritik veri ise Ekim ayı istihdam raporu olacak. Verinin tarım dışı istihdamda 180 bin kişilik artışa işaret etmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam Eylülde 336 bin ile beklenmedik bir şekilde yıl başından bu yana en büyük artışını gerçekleştirmişti. İşsizlik oranının yüzde 3,8 ile değişmediği tahmin edilirken, ortalama saatlik ücretlerde aylık artışın yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e hızlandığı, yıllık artışın ise yüzde 4,2’den yüzde 4’e yavaşladığı öngörülüyor. Bu veri öncesi hafta boyunca izlenen verilerden ADP, ABD’de şirketlerin ekim ayında 113 bin ile 150 bin seviyesindeki beklentinin altında istihdam yarattıklarını ortaya koydu. Haftalık işsizlik maaşına başvurular ekim ayında 217 bin ile tahminlerin biraz üzerinde artarken, devam eden işsizlik maaşı başvuruları art arda altıncı haftada yükseldi. Bu da işini kaybedenlerin yeni iş bulmakta daha fazla zorluk yaşamaya başladığına işaret etti. Bloomberg Economics tarım dışı istihdamda Eylül verisinin yaklaşık yarısı kadar artış bekliyor. ABD Başekonomisti Anna Wong, yıl boyunca yapılan keskin revizyonların yanı sıra son grevlerin getirdiği dalgalanmalar nedeniyle manşet verinin “sinyal verme etkisinin” sınırlandığı görüşünde. “Büyük revizyonlara tabi olmayan işsizlik oranı, işgücü piyasası koşulları hakkında daha çok bilgi veriyor” diyen Wong, “Eğer resesyonlar her zaman işsizlik oranındaki doğrusal olmayan bir artışla başlıyorsa, o zaman işgücü piyasası artık o sıçrama noktasına yakın” değerlendirmesinde bulundu. JPMorgan Asset Management Portföy Yöneticisi Priya Misra da zayıf bir istihdam verisinin tahvil getirilerinin daha da düşeceğini ancak resesyon endişeleri nedeniyle finansal koşulların gevşemeyeceğini söyledi.