Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Filistin İsrail İlişkileri: CNN Türk Masası Programında Gündem

CNN Türk Masası programında Filistin-İsrail ilişkileri ve Aksa Tufanı Harekatı konuşuldu. Emekli asker İsmail Hakkı Caşın, Hamas'ın sivillere karşı şiddet kullandığını savunurken, Aydınlık Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik, İsrail'in genişleme haritalarını göstererek Filistin direnişinin meşru olduğunu belirtti. Özçelik, İsrail'in yıllardır süren işgalini ve sivil kayıpları hatırlatarak uluslararası hukuka göre Filistinlilerin direnme hakkının yasal olduğunu vurguladı. ABD ve Batı'nın sivillere dikkat etmediğini ifade eden Özçelik, İsrail'in Filistin topraklarını daha da küçültme hedefine dikkat çekti. Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz ise İsrail'in devlet teröründe kaybedilen sivilleri vurguladı.

Yayın Tarihi: 08.10.2023 20:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Filistin İsrail İlişkileri: CNN Türk Masası Programında Gündem

Fulya Kalfa’nın sunduğu CNN Türk Masası programının önceki günkü konusu, Filistin’in İsrail’e karşı Aksa Tufanı Harekatı’ydı.

Programda emekli asker İsmail Hakkı Caşın, Hamas’ın sivillere karşı şiddet kullandığını ileri sürdü ve Türk Dışişleri’nin kınama mesajını savundu. Aydınlık Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik ise büyük ekrana yansıtılan İsrail’in genişleme haritalarını gösterdi, Filistin direnişinin meşru olduğunu kaydetti.

On yıllardan beri süren İsrail işgali sırasındaki “sivil kayıpları” hatırlatan Özçelik, şöyle konuştu:“İsrail’in 1946’dan bugüne topraklarını genişlettiği harita şunu gösteriyor: Filistin toprakları işgal altında. Uluslararası hukukta diyor ki, eğer bir ülkenin toprakları, bir halkın toprakları işgal altındaysa bunların direnme hakkı yasaldır diyor. Yani direnmesi haktır diyor. Şu anda Filistinlilerin direnmesi uluslararası hukuka da uygun bir haktır.”

ABD-BATI NE ZAMANDIR SİVİLLERİ ÖNEMSİYOR?

Özçelik şöyle devam etti: “Amerika, Batı, İsrail ne zamandan beri sivillere dikkat eder oldu? Biz bugüne kadar gördüklerimiz başka savaşlar mıydı? Yani bu harita değişirken (İsrail haritasını gösteriyor) 100 binlerce Filistinli çocuk, kadın, yaşlı… herkes büyük zulümler gördü. Buradaki İsrail işgali ne olacak? Biden destek verdi, ‘sonuna kadar gidin’ dedi. Öyle gözüküyor ki yeni hedef, Filistin topraklarının daha da küçültülmesi… İsrail Savunma Bakanı’nın açıklaması da bunu gösteriyor. Şimdi bu koşullarda biz ne yapacağız? Uluslararası birtakım devletler, Müslüman ülkeler burada onu mu tartışacak, bunu mu tartışacak? Bir millete kırım yapılıyor. Asıl mesele orası değil mi? Bunu tartışmak gerekiyor.”

İSRAİL’İN DEVLET TERÖRÜNDE KAYBEDİLEN SİVİLLER

Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz de bunun üzerine şu sözlerle Özçelik’e destek verdi: “Bazı sivillerin hedef alınmasını burada herkes kınıyor. Ama şimdi 24 saat içerisinde yaşanan 35 menfur olaydan yola çıkarak bir tarafı tamamen kınamak….1946’dan beri bu topraklar üzerinde bir devlet terörü yaşıyor. İsmet abiyi ayakta alkışlayasım geldi. Sivillerin ölümlerinden mi bahsediyoruz? Gazze Şeridi’nde denize girerken vurulan çocukları konuşalım o zaman, vurulan hastaneleri, ambulansları konuşalım.”