Fırıldak Galaksisi'nde yeni keşfedilen süpernova gökbilimcilerin ilgisini çekmeye devam ediyor
Süpernova, bir yıldız ömrünün sonunda şiddetli bir şekilde patladığında meydana gelmekte. Bu Süpernova, Japon astronom Koichi Itagaki tarafından Fırıldak (Pinwheel) Galaksisi'nin spiral kolları içinde tespit edildi. SN 2023ixf olarak adlandırılan süpernova, 5 yıl içinde görülen en yakın süpernova oldu. Fırıldak Galaksisi, Büyük Ayı takımyıldızı yönünde, Dünya'dan yaklaşık 21 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almakta.
Gökbilimciler, son yıllarda bulunan en parlak süpernovalardan biri olan SN 2023ixf'yi şimdiden incelemeye başladı. Amaç, yıldızların son aşamalarında nasıl değiştiğini anlamak. Dünyanın en iyi teleskopları da SN 2023ixf'yi yakından takip ediyor. ABD Ulusal Bilim Vakfı'na ait NOIRLab'ın araştırmacıları da Hawaii'deki İkizler Kuzey Teleskobu'yla (Gemini North) bu süpernovayı ve içinde bulunduğu Fırıldak Galaksisi'ni görüntüledi. 7 aylık ana mercek değişimi sürecinden sonra teleskobun çektiği ilk fotoğraf bu oldu.
Fırıldak Galaksisi'ni spiral şeklindeki kolları, yıldızların doğduğu nebulalarla dolu. Görseldeki pembe ışıklı kısımlar da buraları işaret ediyor. Mavi bölgeler, genç ve sıcak yıldızları gösterirken karanlık toz bölgeleri de yıldızların oluşumu için kilit rol oynuyor.
Yeni süpernova, görüntünün sol alt kısmında galaksinin spiral kollarından birinde parlak mavi renkte parıldıyor. Gökbilimciler bunun Tip II süpernova olduğuna inanmakta. Tip II süpernova, güneşimizin sekiz ila 50 katı kütleye sahip büyük bir yıldızın patlaması olarak tanımlanıyor. Bu olay, Fırıldak Galaksisi'nde 15 yıl içinde gözlemlenen ikinci süpernova olarak kayıtlara geçti.