Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'dan Lübnan İçin Uluslararası Destek Çağrısı

Fransa, Lübnan'ın uluslararası topluma ihtiyacı olduğunu belirterek, önemli bir yardım konferansı düzenledi.

Yayın Tarihi: 24.10.2024 20:40
Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 20:40

Fransa'dan Lübnan İçin Uluslararası Destek Çağrısı

Fransa'dan Lübnan'a Destek Çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Lübnan'ın maruz kaldığı İsrail saldırıları sebebiyle uluslararası topluma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Barrot, Paris'te gerçekleştirilen "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" konulu konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, "Lübnan'ın uluslararası topluma ihtiyacı var. Bugün Paris'te bu ihtiyaca yanıt verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Lübnan'daki İnsani Kriz

Barrot, Lübnan'ın "seçmediği bir savaşta" olduğunu ve savaşın başından bu yana 2'si Fransız vatandaşı olmak üzere 2 bin 500'den fazla insanın hayatını kaybettiğini, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Lübnanlıların sayısının ise oldukça yüksek olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, 500 binin üzerinde çocuğun eğitim olanağından mahrum kaldığını ifade etti. Savaşın Sosyal Yapıya Etkisi

Bakan Barrot, savaşın, Lübnan'ın son yıllarda yaşadığı büyük siyasi ve ekonomik krizlerle zaten kırılgan olan toplumsal yapısını tehdit ettiğini söyledi ve uluslararası desteğin önemini vurguladı. Fransa'nın bu konferansa ev sahipliği yaptığını belirten Barrot, Lübnan'ın Fransa için "dosttan öte kardeş" olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Yardım Taahhütleri

Konferans sonunda, Fransa'nın 100 milyon avro tutarında yardımda bulunacağını açıkladı. Toplamda 800 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunulurken, bunun 200 milyon doları Lübnan ordusuna yönelik olacak. Barrot, ayrıca Lübnan'da sivillerin korunması için diplomasi yolunu seçtiklerini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Lübnan konusunda harekete geçirilmesi adına adımlar atıldığını da belirtti.

Lübnan Başbakanı'nın Mesajı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teşekkür ederek, konferansın "Lübnan halkı ile dayanışma" açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Mikati, yerinden edilen binlerce kişi için sorumluluk taşıdıklarını ve hemen ateşkes çağrısında bulunduklarını yineledi. Güvenlik ve Barış İçin Adımlar

Barrot, Lübnan'ın güvenlik meselesinin bölgesel güvenliğin ön koşulu olduğunu belirtti ve kalıcı bir güvenliğin sağlanması için Birleşmiş Milletler'in 1701 sayılı kararının uygulanmasının şart olduğunu vurguladı. Bu karar, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bölgede yalnızca Lübnan ordusu ile BMGK'ya bağlı Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait unsurların bulunmasını öngörüyor.

Lübnan'da yaşanan insani kriz ve bu kapsamda Fransa'nın attığı adımlar, bölgeye yönelik güçlü bir uluslararası destek ihtiyacını bir kez daha gündeme getiriyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" başlıklı konferans...

Fransa'nın başkenti Paris'te "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa katılan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, burada konuşma yaptı.

Fransa'nın başkenti Paris'te "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" başlıklı konferans...

Fransa'nın başkenti Paris'te "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa katılan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, burada konuşma yaptı.