Bilim İnsanları Güneş Fırtınası İzlerini Buldu
Bilim insanları, Fransız Alplerinde bulunan antik ağaç halkaları sayesinde, Dünyanın geçmişte yaşadığı büyük bir güneş fırtınasının izlerini sürdüler. Yapılan çalışma, yaklaşık 14 bin 300 yıl önce meydana gelen ve bugüne kadar tespit edilen en büyük güneş fırtınasının izlerini taşıyan radyokarbon seviyelerini keşfetti.
Elektrik Şebekeleri ve İletişim Altyapısı Tehlikedeki
Bu tür bir olayın günümüzde tekrar yaşanması durumunda, elektrik şebekelerinin aylarca devre dışı kalabileceği ve iletişim altyapısının ciddi şekilde etkilenebileceği uyarısında bulunuldu. Araştırmacılar, yeni keşfin gelecekteki olası tehlikeler konusunda bir uyarı niteliği taşıması gerektiği konusunda ısrar ettiler.
Miyake Olayları ve Bilinmezlik
Araştırmacılar, son 15 bin yıl içinde toplam dokuz aşırı güneş fırtınası veya Miayake Olayı tespit ettiler. Bunlardan en sonuncusu MS 993 ve MS 774 yıllarında meydana geldi, ancak yeni keşfedilen fırtına bu olaylardan iki kat daha güçlüydü. Ancak, Miyake Olayları sırasında tam olarak ne olduğu hala bilinmiyor ve bu olayları incelemek zor çünkü sadece dolaylı olarak anlaşılabiliyorlar.
Gelecekteki Tehlikeler ve Çalışmaların Önemi
Bu tür tehlikeleri önlemek ve daha fazla araştırma yapabilmek adına daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirten bilim insanları, güneş fırtınalarının nedenlerini ve nasıl gerçekleşebileceklerini anlamak için daha fazla çaba harcanması gerektiğini ifade ettiler.
Radyokarbon Seviyelerinin Analizi
Fosilleşmiş eski ağaçların kesilerek elde edilen halkalarının içindeki radyokarbon seviyelerinin analizi, bu olayları keşfetmelerine yardımcı oldu.