Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransız Koşucu Sounkamba Sylla'nın Olimpiyat Törenindeki Şapka Krizi

2024 Paris Olimpiyatları'nda, Sounkamba Sylla başörtüsü yasağı nedeniyle şapka takmak zorunda kaldı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 18:27
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 18:27

Fransız Koşucu Sounkamba Sylla'nın Olimpiyat Törenindeki Şapka Krizi

2024 Paris Olimpiyatları'nda Şapka Krizi

Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda, Sounkamba Sylla, ülkesinin başörtüsü yasağı nedeniyle açılış töreninde şapka takmak zorunda kaldı.

Başörtüsü Yasağına Tepki

Fransız basınında yer alan bilgilere göre, Sounkamba Sylla, ülkesini 4x400 metre bayrak yarışı müsabakalarında temsil ederken, Sen Nehri'nde yapılan törene şapka ile katıldı. Sylla, sosyal medya üzerinden, başörtüsü takması nedeniyle açılış törenine katılmasına izin verilmediğini ifade ederek eleştirilerin hedefi olmuştu.

Fransa Hükümetinden Açıklama

Sporcular ve sosyal medya kullanıcıları Fransa hükümetine yönelik eleştirilerde bulunurken, Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, CNN ile yaptığı röportajda, Sylla için bir "çözüm" bulunduğunu söyledi. Bakan, "Yasa bu ve yasalara uymamız gerekir. Ülkenizi temsil eden bir sporcu olduğunuzda örnek teşkil etmeniz gerekir." dedi.

Bakan, Sylla ile "dini bir sembol olarak nitelenemeyecek başka bir şey giyebileceği" konusunda uzlaştıklarını belirtti. Fransa Olimpiyat Komitesi de, Sylla'nın açılış törenine katılabilmesi için şapka takmasını kabul etti.

Kuruluşlardan Tepkiler

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) bu konuda bir kısıtlaması olmamasına rağmen, Fransa, milli takım sporcularına başörtüsü yasağı uyguluyor. Spor Bakanı Oudea-Castera, 24 Eylül 2023'te başörtüsünün yasaklandığını duyurarak, spor alanında "katı bir laiklik" anlayışını savundu.

Bu karara, insan hakları kuruluşları ve spor camiası sert tepkiler gösterdi. Uluslararası Af Örgütü gibi birçok kuruluş, IOC'ye başvuruda bulunarak, Fransız sporcular için başörtüsü yasağının kaldırılmasını talep etti. Ancak bu çağrı sonuçsuz kalmıştı.

Sonuç olarak, Sounkamba Sylla, Instagram hesabında, "Olimpiyat Oyunları açılış törenine katılabilmem için nihayet uzlaştık," şeklinde bir paylaşımda bulundu.