Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı: Küresel Ekonomide Yumuşak İniş İhtimali Artıyor

G20 toplantısında, küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığı artarken, vergi işbirliği ve ticaret sisteminin güçlendirilmesi vurgulandı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 01:55
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 01:55

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı: Küresel Ekonomide Yumuşak İniş İhtimali Artıyor

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı

25-26 Temmuz tarihlerinde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından kapsamlı bir sonuç bildirisi yayımlandı. Toplantıda, küresel ekonominin yumuşak iniş olasılığının arttığı vurgulandı.

Küresel Ekonomide Pozitif İşaretler

Bildiride, küresel ekonomik görünümde devam eden zorluklara rağmen yumuşak iniş olasılığının cesaret verici bir gelişme olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, iyi yönetilen para politikaları ve arz şoklarındaki azalmaların, enflasyonu yüksek seviyelerden düşürmeye devam ettiğini belirtildi.

Ekonomik Aktivite ve Dengesizlik

Ekonomik faaliyetlerin birçok bölgede beklenenden daha dirençli olduğu ifade edilirken, toparlanmanın ülkeler arasında dengesiz olduğuna ve bu durumun ekonomik ayrışma riskini artırdığına dikkat çekildi.

Riskler ve Zorluklar

Toplantının bildirisine göre, savaşlar ve artan çatışmalar gibi faktörler küresel görünüm üzerindeki olası aşağı yönlü riskler arasında yer alıyor. Ayrıca, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı G20 ekonomileri üzerinde büyük baskı oluşturuyor.

Uluslararası Vergi İşbirliği

Toplantının ardından yayımlanan Uluslararası Vergi İşbirliğine İlişkin Rio De Janeiro G20 Bakanlık Deklarasyonu, ultra zenginlerin vergilendirilmesi konusunda işbirliği sağlama taahhüdü içeriyor. Deklarasyonda, vergi egemenliğine tam saygı göstererek, bu bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesi amaçlanıyor.

Daha Adil Vergi Sistemleri

G20 ülkeleri tarafından gerçekleştirilen yerel vergi reformlarının takdir edildiği bildiride, daha adil ve ilerici vergi sistemleri oluşturmak amacıyla reform çabalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Küresel ekonomik zorluklar ve çok taraflı işbirliği gerekliliği, G20 liderlerinin ortak hedefleri arasında yer almaya devam ediyor.