Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gastroenterit hastalığı, temas yoluyla bulaşabilir; dikkat edilmesi gereken belirtiler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:17
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 10:46

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gastroenterit Hastalığı Hakkında Bilgiler

Gastroenterit hastalığı, temas yoluyla veya mikrop içeren gıdaların tüketilmesiyle bulaşabilmektedir. Bu durum, mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucunu doğurur.

Hastalığın Belirtileri

Dr. Sena Bocutcu Çetin, hastalığın belirtilerinin kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısı olduğunu ifade etti. Bu belirtiler, vücutta sıvı ve elektrolit kaybına yol açabilmektedir.

Sıvı Kaybından Kaçınmak

Çocukların hızlı bir şekilde sıvı alımı sağlaması gerekmektedir. Dr. Çetin, anne sütü alan bebeklerin emzirilmeye devam edilmesi, küçük çocukların her kusma ve ishalde bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı tüketmesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme Önerileri

Meyve suyu veya kola gibi şekerli içeceklerin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Çetin, tuz dengesinin sağlanması için çorba ve ayran gibi tuzlu gıdaların da sunulması gerektiğini belirtti. Beslenmeye ise, patates haşlaması, yoğurt, sade kefir gibi besinlerle başlanılmalıdır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı

Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, uzun süren ishal veya kusma, kanlı kusma veya ishal ve idrar yapmama gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumlarda sıvı tedavisi ve gerekirse antibiyotik uygulanabilir.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda...

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda bulundu.