Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze'deki Sağlık Hizmetleri Çöküşte: Acil Müdahale Çağrısı

Han Yunus'taki sağlık merkezleri saldırılarla kapandı, uluslararası yardım çağrısı yapıldı. Sağlık krizine dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 16:02
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 16:02

Gazze'deki Sağlık Hizmetleri Çöküşte: Acil Müdahale Çağrısı

Gazze'deki Sağlık Sorunları Derinleşiyor

Gazze Şeridi'nde, Han Yunus kentinde yaşanan son gelişmeler, İsrail ordusunun 'güvenli' olarak nitelendirdiği bölgelerdeki sağlık merkezlerinin büyük bir kısmının hizmet dışı kalmasına yol açtı.

Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun saldırıları sonucunda bu bölgelerde yaşayan Filistinlilerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu. Özellikle Han Yunus'taki çok sayıda sağlık merkezinin saldırılardan etkilendiği belirtiliyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Tıbbi ihtiyaçlar kritik bir seviyeye ulaştı. Acil ihtiyaca rağmen Avrupa Hastanesi'nin yeniden hizmete alınması mümkün görünmüyor," ifadelerine yer verildi.

Han Yunus'ta Sağlık Tehlikesi

Han Yunus'taki tek faal hastane olan Nasır Hastanesi'nin de kapanma riski taşıdığı vurgulandı. Bu durum, bölgedeki sağlık krizinin derinleşmesine neden olabilir.

Yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı hijyen sorunları, su sıkıntısı ve artan çöplükler, virüs ve salgın hastalıkların yayılması için elverişli bir ortam oluşturuyor. Bakanlık, tüm bu zorluklarla mücadele edebilmek için uluslararası kuruluşlardan hızlı ve acil yardım çağrısında bulundu.

Yerinden Edilenlerin Durumu

Gazze hükümetinin Medya Ofisi, aşırı kalabalık ve yerinden edilme nedeniyle 1 milyon 700 binden fazla kişinin bulaşıcı hastalıklara yakalandığını bildirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'nin, İsrail'in tahliye emirleriyle temmuz ayı başında hizmet dışı kaldığını aktardı.

Can Kaybı ve Yaralı Sayıları

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana başlattığı saldırılar sonucunda en az 39 bin 258 Filistinli hayatını kaybetmişken, yaralı sayısı ise 90 bin 589 olarak açıklandı. Bu durum, bölgedeki insani krizin boyutlarını gözler önüne seriyor.