Genetik Tedavi ile İşitme Kaybında Çığır Açılıyor
Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarında genetik tedavinin hastalar için umut paketi olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tekin, doğuştan gelen işitme kayıplarının %50'sinden fazlasının genetik etmenlerden kaynaklandığını söyledi.
Gen Tedavisi ile Yeni Ümitler
Tekin, gen tedavisinin diğer hastalıklarda olduğu gibi işitme kaybıyla mücadelede de etkili olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Başarılı hayvan deneylerinin ardından, genetik tedavi uygulamalarının insan hastalar üzerinde de kullanılmaya başlandığına dikkat çekti. "İşitme kaybı olanlar için genetik tedavi umudu artırdı. Uzun bir süredir üzerinde çalışılıyordu ve bu yıl itibarıyla ilk olumlu sonuçlar alınmaya başlandı" dedi.
Genetik Varyantların Rolü
Henüz küçük bir hasta grubu üzerinde etkili olabilen tedavi, OTOF adı verilen bir gen aracılığıyla işlem görüyor. Bu gen, tüm işitme kayıplarının %5'ine kaynaklık ediyor. Tekin, işitme kaybı yaşayan hastaların bozulmuş genlerini bir virüs aracılığıyla kokleaya (iç kulağın işitsel kısmı) enjekte ederek tedavi etmeyi sağladıklarını açıkladı.
Gelecek İçin Umut Var
Tekin, işitme kaybı ile ilgili araştırmaların hızla devam ettiğini ve yeni genlere yönelik çalışmalarda da başarılı sonuçların elde edileceğini umduğunu söyledi. "Halen insanlar üzerinde başarılı olan tek gen var, diğer genlerle ilgili çalışmalar fareler üzerinde sürüyor. İlerleyen zamanla birlikte bu çalışmaların insanlarda da uygulanabileceğine inanıyorum. Umut dolu bir gelecek bizleri bekliyor" şeklinde konuştu.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.