Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gıda Sektöründeki Yatırımlar ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

Bakan Kacır, gıda sanayisine yönelik yatırımların önemini ve sektördeki sürdürülebilirlik hedeflerini vurguladı.

Yayın Tarihi: 21.11.2024 12:54
Güncelleme Tarihi: 21.11.2024 12:54

Gıda Sektöründeki Yatırımlar ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

Gıda Sektöründe Yatırımların Önemi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, gıda ürünleri imalatına yönelik yapılan yatırımları ve bu yatırım sürecinin ülkenin kalkınmasındaki rolünü ön plana çıkardı.

Yatırımlar ve İstihdam Rakamları

Bakan Kacır, "2002'den bugüne kadar gıda ürünleri imalatına yönelik 8 bin 589 yatırıma teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar, toplamda 708 milyar lira değerinde ve 252 bin nitelikli istihdam sağladı." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir Gıda Anlayışı

Kacır, sürdürülebilir gıdaya erişimin insanlık tarihindeki önemine dikkat çekerek, "Gıda arzı ve güvenliği, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ülkelerin öncelikli gündem maddelerinden biridir." şeklinde konuştu.

Tarım ve Gıda Politikaları

Gıda sanayisinin yenilikçi ve rekabetçi altyapısını geliştirmek için tarım ve gıda alanındaki güncel ihtiyaçlara yanıt verecek politikalar geliştirdiklerini belirten Kacır, bu sayede çiftçilere ve müteşebbislerine destek sağladıklarını vurguladı.

AR-GE ve İnovasyon Destekleri

Bakan Kacır, gıda sektörünün teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşümünü desteklemek amacıyla 61 AR-GE merkezi ve 174 teknoloji girişimine destek verdiklerini söyledi. Bununla birlikte Türkiye'nin ilk gıda ve tarım teknoparkı Mersin Agropark'ın kurulduğunu ifade etti.

Gıda İnovasyon Merkezleri

Kacır, gıda ve içecek sektöründeki paydaşları kapsayan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu'nu (TÜGİP) kurduklarını ve Gebze'de bir Gıda İnovasyon Merkezi açtıklarını belirtti. Ayrıca Gaziantep'te pilot ölçekli fıstık üretim tesisi ile Şanlıurfa ve Giresun'da gıda test laboratuvarları kurduklarını aktardı.

Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi

Kacır, "1658 tescilli coğrafi işaretli ürünle büyük bir hazineye sahibiz" diyerek bu ürünlerin AB nezdinde de tescil edilmesinin önemini vurguladı. İlk hedeflerinin, bu ürünlerin katma değerinin artırılması olduğunu ekledi.

Gıda İsrafı ve Sürdürülebilirlik Hedefleri

Gıda israfının karşı karşıya kalınan önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Kacır, "Dünyada her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor. Gıda kaybının ekonomik maliyetinin 1 trilyon doları aştığı göz önünde bulundurulursa, 'Gıdada Sıfır Kayıp' hedefi yönünde kararlı adımlar atmalıyız." dedi.

Gıda sanayi girdilerinin yerli üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı, tarım ve gıda alanında yüksek katma değerli ürünler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Kacır, "Hep birlikte çalışmalıyız ve daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmalıyız." şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul'da düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul'da düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin açılışına katılarak konuşma yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul'da düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul'da düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin açılışına katılarak konuşma yaptı.