Devlet Desteğiyle Enerji Üretimi
Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Avrupa Birliği'nin destekleri sayesinde güneş enerjisi santrali (GES) kurma imkanı buldu.
Yıllar Sonra Memlekete Dönüş
Yıllarca Avusturya'da işçi olarak çalışan 55 yaşındaki Kepenek, 2005 yılında ailesiyle birlikte memleketi Şarkışla'ya döndü ve burada tarım ile hayvancılık alanında yatırımlar yapmaya başladı.
Yumurta ve Besi Çiftliği Kurulumu
Kepenek, ilçede bir yumurta üretim çiftliği kurarak günlük 15 bin yumurta üretmeye başladı. Daha sonra bu kapasiteyi 200 bine çıkararak, besi çiftliği de kurdu. Bu yatırımlarına devam ederken, artan elektrik maliyetleriyle başa çıkmanın yollarını aradı.
GES Projesi ile Elektrik Maliyetlerini Azaltma
Artan maliyetler nedeniyle GES projesi için başvuruda bulunan Kepenek, projesine yüzde 55 hibe desteği aldı. Projenin toplam maliyeti 7,5 milyon liraydı, bunun yaklaşık 4 milyon lirasını Avrupa Birliği karşıladı.
Başarılı Sonuçlar
Kepenek, kurdukları santralin günde ortalama 3 bin 500 kilovatsaat (kWh) elektrik ürettiğini belirtti. Bu elektrik, yaklaşık 500 evin ihtiyacını karşılıyor. Kepenek, "Bu güzel proje, 1,5 yılda kendisini amorti etti. Aylık 250 bin lira elektrik ödemesi vardı, artık bir kuruş bile ödemiyoruz. Hatta aylık 100 bin lira elektrik satıyoruz." ifadelerini kullandı.
Çevre Dostu Enerji Üretimi
Kepenek, GES'in atıl bir arazi üzerinde kurulduğunu ve temiz enerji üretimi sağladığını belirterek, "Yenilenebilir enerji için harika bir yatırım. Hava ve doğayı kirletmiyoruz; doğal kaynakları kullanmadan enerji üretiyoruz," dedi.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurdu.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ertuğrul Kepenek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği desteğiyle güneş enerji santrali (GES) kurdu.