Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas Militanları Amerikan Silahlarını Nereden Buldu?

Hamas militanlarının Amerikan yapımı M4 saldırı tüfekleri kullanması, silahların nasıl elde edildiği sorusunu gündeme getirdi. Bazı uzmanlar ve politikacılar, silahların Afganistan veya Ukrayna kaynaklı olabileceğini iddia ediyor. ABD'nin İsrail'e verdiği askeri yardımın Rusya ile olan ilişkilerini etkileyebileceği de konuşulan konular arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 12:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Hamas Militanları Amerikan Silahlarını Nereden Buldu?

Hamas Militanları Amerikan Silahlarını Nereden Buldu?

Hamas militanları, cumartesi günü İsrail kasabalarına düzenlediği baskında Amerikan yapımı M4 saldırı tüfekleri kullandılar. ABD’nin konuşmamızı istemediği konu işte bu, sorulmasını istemediği soru “Bu silahlar acaba Hamas’ın eline nasıl geçti?” sorusu. 2021’de Afganistan’dan kaçarken geride 70 bin otomatik makineli tüfek bırakmıştı Amerikan askerleri. Newsweek dergisi Taliban’ın eline geçen bu silahların Ortadoğu’daki radikal örgütlerin eline geçtiğini gösteren bir dosya yayımlamıştı. Yine daha önce Rusya’ya bağlı yayın yapan Sputnik’in Hint dilinde yayınlarında, İsrailli bir güvenlik uzmanı, Ukrayna’ya verilen silahların karaborsa yoluyla Filistin’e kadar ulaştığını iddia etmişti. Saldırıdan sonraki ilk gün silahların Ukrayna’dan geldiği bilgisi yalanlandı ama Taliban’a bırakılan silahlara dair hiç açıklama yapılmadı. Belki soruyu duymamışlardır demek imkânsız zira hem Temsilciler Meclisi üyesi Taylor Greene hem de Donald Trump’ın oğlu Jr., bu soruyu ısrarla sordular. ABD, başkalarını öldürmek için kullandığı ya da yolladığı silahların günün birinde kendi vatandaşlarının ölümüne neden olduğunu anlar mı? Elbette anlamaz, anlasa terör örgütünün Suriye koluna silah vermeye devam eder mi? İsrail, akılla bağını koparıyor mu? Tüm dünya için İsrail siyasetinde en güvenilir adam hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı Herzog’dur. Sakin, bağırmak yerine konuşmayı tercih eden, yumuşak huylu bir portre olarak tanımıştık onu. Dün bir başka yüzünü gördük. İsrail Cumhurbaşkanı önce, Gazze’ye yönelik saldırılarda “Toplu cezalandırma” yönteminin kullanıldığını ve bunun bir savaş suçu olup olmadığını soran CNN sunucusu Becky Anderson’a karşı sesini yükseltti. Ardından Channel 4’ten Matt Frei’nin Hamas’tan tüm Gazze halkını mı sorumlu tutuyorsunuz sorusuna daha yarıda müdahale etti ve siyasi hayatının en nezaketsiz anlarını yaşadı. İsrail siyasetinin en soğuk kanlı ismi bile, Gazze’deki sivil halkın durumuna dair sorulara tahammül edemez hale gelmiş. Bu ruh hali, Gazze’ye daha çok ölüm, İsrail’e de daha fazla utanç yaşatacak gibi...

Hamas ABD silahlarını nereden buldu. Harekete geçildi

Hamas militanları, İsrail topraklarında gerçekleştirdiği kanlı saldırılar sonrası düzenledikleri kutlamalara Amerikan silahlarıyla katıldı. Bazı uzmanlar ve politikacılar, Amerikan yapımı “M4” saldırı tüfekleri sonrası harekete geçti. Milliyet'te yer alan habere göre, ABD eski başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr, Hamas militanlarının elinde görülen Amerikan yapımı “M4” saldırı tüfeklerine dikkat çekti.Trump'ın oğlu, bu silahların, Washington’un 2021’de Afganistan’dan aceleyle geri çekildiği sırada geride bıraktığı 70 bin otomatik makineli tüfek arasında olup olmadığını sorguladı.ARAŞTIRMA ÇAĞRISIABD’nin önde gelen Kongre üyelerinden, Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene de, Hamas’ın İsrail’de devam eden çatışmalarda kullandığı ABD yapımı silahların kaynağının araştırılması çağrısında bulundu. Trump Jr ile benzer iddiaları gündeme getiren Kongre üyesi Greene ABD’nin çekilirken büyük bir cephanelik bıraktığı Afganistan’dan veya Rus işgaline karşı savunması amacıyla silah gönderdiği Ukrayna’dan gelebileceğini iddia etti.UZMANLAR HAREKETE GEÇTİBazı uzmanlar, silahların karaborsa yoluyla Hamas’ın eline geçmiş olabileceğini kaydederken, bu silahların kaynağının bulunabilmesi için seri numaralarının izinin sürülmesi gerektiğini kaydediyor. Öte yandan ABD’nin İsrail’e ek askeri yardım göndermesinin Rusya ile savaşan Ukrayna’ya yaptığı desteği etkileyeceği yönündeki iddialar üzerine, Beyaz Saray’ın iki ülkeyi de aynı anda desteklemek için bir paket üzerinde çalıştığı bildirildi.BLİNKEN İSRAİL’E GİDİYORBu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın İsrail’i ziyaret edecek. Blinken’ın ziyaretinde, İsrailli yetkililer ile sahadaki durum hakkında temaslarda bulunacağı ve ABD’nin İsrail’e vereceği desteği belirleyeceği aktardı.