Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Harput Kalesi'nin Tarihi Güzellikleri FPV Dronla Keşfedildi

Elazığ'da bulunan Harput Kalesi, FPV dron ile özgün görüntülerle tarihin izlerini yeniden keşfediyor.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:48
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:48

Harput Kalesi'nin Tarihi Güzellikleri FPV Dronla Keşfedildi

Harput Kalesi ve Etrafının Dronla Görüntülenmesi

Elazığ ilinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Harput Kalesi, FPV dron ile görüntülendi. Bu tarihi kale, milattan önce 3. yüzyılda yerleşim görmeye başlamış ve uzun yıllar boyunca sayısız uygarlığın izlerini barındırmıştır.

Harput Kalesi'nin Tarihi

Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilen Harput Kalesi, Roma, Bizans, Sasaniler, Artuklular, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Safeviler ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izlerini taşımaktadır. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harput Mahallesi, doğal bir kaya üzerine inşa edilmiştir ve etkileyici mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Arkeolojik Çalışmalar ve Yenilikler

Kale, iç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden oluşmakta olup, yürütülen arkeolojik kazılar sayesinde tarihine ışık tutulmaktadır. 2005 yılından bu yana devam eden kazılarda Prof. Dr. İsmail Aytaç başkanlığındaki ekip, geçtiğimiz yıl saray mutfağına dair önemli kalıntılara ulaşmıştır. Yaklaşık 1000 yıllık olduğu tahmin edilen bu mutfakta, 8 tandır, sırlı servis tabakları, çömlekler ve mancınık güllesi gibi buluntular ortaya çıkarılmıştır.

Turizm ve Görsel Güzellikler

Yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Harput Kalesi, muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. FPV dron ile çekilen görüntülerde kalenin genel görünümü, tarihi surları ve zirvesinde dalgalanan Türk bayrağı net bir şekilde yer almaktadır.