Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hattat Hüseyin Kutlu'dan İstanbul Mushafı Açıklamaları

Hattat Hüseyin Kutlu, İstanbul Mushafı ile mushaf sanatları tarihinin önemine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 18.04.2025 16:35
Güncelleme Tarihi: 18.04.2025 16:35

Hattat Hüseyin Kutlu'dan İstanbul Mushafı Açıklamaları

Hüseyin Kutlu: "İstanbul Mushafı" ile Mushaf Sanatları Tarihi Ortaya Çıktı

Hattat Hüseyin Kutlu, yaptığı açıklamalarda "İstanbul Mushafı" projesi aracılığıyla mushaf sanatlarının tarihinin gün yüzüne çıktığını belirtti.

Kutlu, Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) tarafından düzenlenen "Kur'an-ı Kerim'in Kitabeti" programında, son 50 yıl içerisinde Kur'an-ı Kerim tilaveti konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ancak kitabet çalışmalarının zorlu süreçlerden geçtiğini ifade etti.

Kitabet ve Tilavet Arasındaki Farklar

Kutlu, Tayyar Altıkulaç'ın Diyanet İşleri Başkanlığı döneminde yaptığı kıraat ilimleri çalışmalarına da değinerek, bu çalışmaların kıraatın yayılmasına katkı sağladığını vurguladı. Ancak kitabetin bu kadar yaygın bir şekilde gelişemediğini belirtti.

"Kur'an-ı Kerim'in kitabetindeki imla meselesi üzerine ulema arasında farklı görüşlerin müzakeresi yapılmıştır," diyen Kutlu, her bir harfin büyük bir titizlikle muhafaza edilmesi gerektiğini, hiç kimsenin Kur'an'a ilave yapma hakkına sahip olmadığını vurguladı.

İslam Sanat Tarihinin Unutulan Boyutu

Kutlu, okullarda İslam sanat tarihinin genellikle yüzeysel ele alındığını ve mushaf sanatlarının buna dahil edilmediğini belirtti. "İstanbul Mushafı" projesi ile bu eksikliğin giderildiğini ifade eden Kutlu, kitapların talan edilmesi sonucu bu sanatın hak ettiği şekilde değerlendirilemediğini vurguladı.

Kutlu, "Mushaf sanatları tarihi olarak adlandırdığımız bu muazzam medeniyetin farkında bile değiliz," diyerek, bu alandaki bilgilerin zamanla unutulduğunu dile getirdi.

Osmanlı Padişahlarının Mirası

Osmanlı döneminde padişahların imzalarının sanat eseri olarak kabul edildiğini belirten Kutlu, müzayedelerde bu tür imzaların yüksek fiyatlarla alıcı bulduğunu ifade etti. "Osmanlı fermanları, sanat eseri olarak değerlendirildiği gibi, Kur'an-ı Kerim'in de insanlardaki derin sevgi ve coşkuyla dolu olduğunu belirtti.

Sergi Etkinliği

Etkinliğin sonunda, katılımcılar Osmanlı sultanlarının koleksiyonlarından oluşan "Sultanların Mushafları" sergisini gezme fırsatını buldu.

Hattat Hüseyin Kutlu, Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığının...

Hattat Hüseyin Kutlu, Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığının Rami Kütüphanesi'nde düzenlediği "Kur'an-ı Kerim'in Kitabeti" programına katılarak konuşma yaptı.