Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hepatoselüler Karsinom'un Ekonomik Etkileri Araştırıldı

HCC, Türkiye’de yıllık sağlık harcamalarını 2 milyar TL'ye çıkarıyor. Araştırmanın detayları burada!

Yayın Tarihi: 24.07.2024 12:18
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 12:33

Hepatoselüler Karsinom'un Ekonomik Etkileri Araştırıldı

Hepatoselüler Karsinom'un Ekonomik Yükü Açıklandı

Roche Türkiye, 'Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü' başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmada, karaciğer kanserinin en yaygın türü olan HCC'nin mali yükü ele alındı.

Yıllık Harcamalar 2 Milyar TL'yi Aşıyor

HCC, dünyada en sık görülen altıncı kanser türü olmasının yanında, kansere bağlı ölümlerde üçüncü sırada yer almakta. Araştırmanın sonuçlarına göre, HCC'nin yıllık sağlık harcamaları 2 milyar TL'nin üzerinde bir mali yük oluşturuyor. Polar Sağlık Ekonomisi ve Politikası Genel Müdürü Prof. Dr. Mehtap Tatar, Türkiye'de tanısı konmuş 6 bin 152 HCC hastası bulunduğunu belirtti. Bu hastaların 3 bin 876'sının ameliyatla alınamayan, 2 bin 276'sının ise ameliyatla alınabilen vakalardan oluştuğunu ifade etti.

Hastalık Trendlerinin Takibi Önemli

Tatar, HCC'nin yıllık sağlık harcamalarındaki payının, ameliyatla alınamayan hastalar için 2 milyar TL, alınabilen hastalar için ise 37 milyon TL olarak belirlendiğini aktardı. Toplam harcamaların SGK sağlık harcamalarının %0.4'ünü oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, hastalığın geri ödeme kurumu üzerindeki yüküne ilişkin verilerin, gelecekte bu hastalığın etkilerinin tahmin edilmesi için kritik olduğunu vurguladı.

Siroz ve Hepatit Enfeksiyonları Ana Risk Faktörleri

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane, sirozun HCC'nin ana risk faktörü olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki HCC vakalarının %74 ve %87'sinin siroza bağlı geliştiğini belirtti. Ayrıca, hepatit B ve C enfeksiyonlarının da bu hastalığın başlıca nedenleri arasında olduğunu ekledi.

Gelecek İçin Önlemler Alınmalı

Dane, obezite, tip 2 diyabet, sigara ve alkol tüketiminin artış gösterdiğine dikkat çekerek, HCC görülme sıklığının önümüzdeki yıllarda yükseleceğini ve sağlık harcamalarına ek bir baskı yaratacağını kaydetti. "Önleyici yaklaşımlar ve tarama programlarının bu baskıyı azaltmak için hayati önem taşıdığını düşünüyoruz,"

Roche Türkiye, "Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü" araştırmasının...

Roche Türkiye, "Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü" araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Şirketten yapılan açıklamada, Polar Sağlık Ekonomisi ve Politikası Genel Müdürü Prof. Dr. Mehtap Tatar (solda) ve Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane'nin (sağda) değerlendirmelerine yer verildi.