Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İkili Kur Patladı, Gram Altın Rekor Kırıyor

Döviz piyasasında yaşanan ikili kur dönemi altın fiyatlarında da yaşanmaya başlandı. Ekonomist Barış Soydan, altın fiyatlarında Kapalıçarşı ile bankalararası piyasa arasında büyük bir marj oluştuğunu duyurdu. Altın ithalatı durdurulması ve ek mali yükümlülüklerin getirilmesi sonrası sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Yayın Tarihi: 14.10.2023 18:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İkili Kur Patladı, Gram Altın Rekor Kırıyor

İkili Kur Hiç Beklenmedik Bir Yerden Patladı! Gram Altın Rekora Koşuyor

Döviz piyasasında yaşanan ikili kur dönemi altın fiyatlarında da yaşanmaya başlandı. Öte yandan altın dahil piyasalar bugün saat 15.30'da açıklanacak ABD enflasyon verilerine kilitlendi. Ekonomist Barış Soydan da sosyal medya hesabından uyardı. Altın, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Orta Doğu'daki jeopolitik riskleri artırması ve metale yönelik güvenli liman talebini artırmasıyla bu hafta yüzde 1,6 arttı.

Ekonomist Barış Soydan, altın fiyatlarında Kapalıçarşı ile bankalararası piyasa arasında büyük bir marj oluştuğunu duyurdu. Kapalıçarşı'da gram altın fiyatını paylaşan Soydan, 'İkili kur altında hortladı' dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından hükümet altın ithalatını azaltmaya yönelik adım atmıştı.

EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLDİ

Söz konusu gelişmelerle birlikte ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulandı.

Ek mali yükümlülük, Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler harici menşeli ürünlere uygulanacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalattan alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek.

'İKİLİ KUR ALTINDA HORTLADI'

Altın ithalatı durdurulması ve ek mali yükümlülüklerin getirilmesi sonrası sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapan Ekonomist Barış Soydan, şu ifadelere yer verdi: 'İkili kur altında hortladı. Altın ithalatını azaltmak için getirilen kota Kapalıçarşı ile bankalararası piyasa arasında büyük bir marj oluşmasına yol açtı. Gram altını Kapalıçarşı'da 1746 TL'ye almak mümkünken bankalar arası piyasada 1667 TL.'

Ekonomistler yıl bitmeden gram altının 2 bin seviyelerine geleceğini öngörmüştü.

KRİTİK VERİ AÇIKLANDI

ABD'de eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. ABD'de TÜFE eylülde beklentilerin üzerinde arttı. ABD'de TÜFE eylül ayında yüzde 0,4'le beklentilerin üzerinde arttı. Beklenti artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi. Yıllık TÜFE yüzde 3,7 arttı.

İKİLİ KUR NEDİR?

İkili kur; piyasada birisi bankalar arası kur diğeri de serbest piyasa kuru denilen iki farklı kurun oluşmasıyla görülen durumu ifade ediyor.

DÖVİZDE DE YAŞANDI

Döviz kurunda Kapalıçarşı, piyasa farkı ile alış satış farkı artmıştı. Prof. Dr. Küçükkale, '70'lerden beri ilk kez ikili kur gerçekleşiyor. MB'nin dövizi baskılaması sonuç vermiyor. Bu enflasyonun yeniden alevlenmesini getirecek' demişti.