Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İlk evini alanlara özel kredi kampanyasında detaylar belli oldu

Konut kredileri, ev alımında kritik bir rol oynuyor ve kredi oranlarındaki değişiklikler ev satışlarını doğrudan etkiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde ikinci ev almak isteyenlere yönelik konut kredisi miktarını yüzde 22.5 ile sınırladı. Ancak, ilk evini almayı düşünenlere özel bir kampanya geliyor. Bu kampanyada faiz oranının yüzde 1.20'ye düşmesi ve vadenin 15 yıla çıkması bekleniyor. Bu yeni kampanya ile birlikte, ev sahibi olma hayali kuran birçok vatandaş için daha uygun koşulların sunulması bekleniyor. Kampanyanın sonbaharda hayata geçmesi planlanıyor.

Yayın Tarihi: 10.09.2023 14:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İlk evini alanlara özel kredi kampanyasında detaylar belli oldu

Konut kredileri ve satışlar

Konut kredileri, ev alımında önemli bir kriter. Kredi oranları azaldığında satışlar artarken, kredi oranları yükseldikçe satışlarda gerileme görülüyor. Bu yıl konut kredili satışlar dip seviyeleri gördü.

Bir yandan da kamunun konut kredilerine yönelik sıkılaştırma düzenlemeleri söz konusu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde ikinci ve daha fazla konut alacaklara yönelik kredi miktarını yüzde 22.5 ile sınırladı. Bu sınırlama, yatırım için ev almanın hızını kesmeyi amaçlıyor. Bir yandan da ilk evini alacaklara yönelik kampanya bekleniyor. İlk kez ev alacaklara yapılması beklenen kampanyada faizin yüzde 1.20’ye düşmesi, vadenin ise 15 yıla çıkması öngörülüyor.

Konut kredilerindeki son durum

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında ipotekli (kredili) konut satışları geçtiğimiz yılların oldukça gerisinde seyrediyor. Ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28.2 azalışla 136 bin 63 konut için kredi verildi. Toplam 675 bin 327 adetlik satışın içinde kredili satışların payı yüzde 20.1 seviyesinde gerçekleşti. Yani, her 5 konuttan 1’i için kredi kullanılmış oldu.

Konut kredilerinin hacmine bakacak olursak, Merkez Bankası’nın 18 Ağustos tarihli verisine göre, mevduat bankalarında konut kredilerinin büyüklüğü 403 milyar 318 milyon 416 bin TL, katılım bankalarında ise 41 milyar 810 milyon 946 bin TL seviyesinde bulunuyor. Konut kredi kullanımı azalsa da fiyatların oldukça yüksek seyretmesinden dolayı kredi hacminde yükseliş söz konusu. Buna göre, mevduat bankalarında konut kredisi hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.87, katılım bankalarında ise yüzde 41.33 artış gösterdi.

İlk evini alanlara özel kredi kampanyası

BDDK’nın son kararı, ilk kez ev alacakları kapsamıyor. İlk kez ev alacaklar, evin değerine ve enerji sınıfına göre değişmekle birlikte yüzde 90’a kadar kredi kullanabiliyor. BDDK’nın ikinci evini alacaklara yönelik düzenlemesi, “Konut kredilerinde kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak” şeklinde açıklandı.

İlk evini alanlara özel kredi kampanyasında detaylar belli oldu. İlk evini almayı düşünenlere özel bir kampanya geliyor. Bu kampanyada faiz oranının yüzde 1.20'ye düşmesi ve vadenin 15 yıla çıkması bekleniyor.

Kampanyanın etkisi

Bu yeni kampanya ile birlikte, ev sahibi olma hayali kuran birçok vatandaş için daha uygun koşulların sunulması bekleniyor. Kampanyanın sonbaharda hayata geçmesi planlanıyor. Konut kredileri, ev satışlarını etkileyen önemli bir faktör olduğundan, bu kampanya konut sahibi olmayı düşünenler için önemli bir fırsat sunabilir.