Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere, IŞİD'in Ezidilere yönelik işlediği suçları 'soykırım' olarak tanıdı

İngiltere, IŞİD'in 2014'te Ezidilere yönelik işlediği suçları 'soykırım' olarak tanıma kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed, Ezidilerin yaşadığı acıların soykırım olarak tanındığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 22:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İngiltere, IŞİD'in Ezidilere yönelik işlediği suçları 'soykırım' olarak tanıdı

İngiltere, IŞİD'in 2014'te Ezidilere yönelik işlediği suçları 'soykırım' olarak tanıma kararı aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed, Ezidilerin yaşadığı acıların soykırım olarak tanındığını bildirdi. Olayların üzerinden 9 yıl geçtiği belirtilen açıklamada sözlerine yer verilen Lord Ahmed, 'Adalet ve hesap verilebilirlik, hayatları mahvolanlar için bir anahtardır. Bugün Ezidi halkına yönelik soykırım eylemlerinin işlendiğinin tarihi itirafını yaptık. Bu kararlılık, yalnızca onların alacakları tazminatı almalarını ve adalete erişebilmelerini sağlama taahhüdümüzü güçlendiriyor' ifadelerini kullandı.

'Karar, Bağdat'taki anma töreninde açıklanacak'

İngiltere'nin terörle mücadelesinin devam edeceği belirtilen açıklamada, Almanya'nın ocak ayında 2014'te yaşananları soykırım olarak kabul ettiği hatırlatılarak, Irak'ta hayatta kalan Ezidilere yönelik yasanın tam olarak uygulanmasına İngiltere'nin destek vereceği ifade edildi. Bağdat'ta yapılacak anma töreninde, İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen'ın ülkesinin soykırımı tanıdığını açıklayacağı bilgisi de paylaşıldı.

IŞİD'in Ezidilere yönelik katliamı

IŞİD'in Irak ve Suriye'nin kuzeyinde binlerce Ezidi'yi öldürüp binlercesini esir edip köle olarak kullandığı, Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına yansımıştı. Son olarak, Almanya Federal Meclisi, Ocak 2023'te IŞİD'in 2014 yılında Şengal'de Ezidilere yönelik katliamının soykırım olarak tanınmasını içeren önergeyi kabul etmiş, Meclis'teki oturuma katılan tüm milletvekilleri, önergeye 'evet' oyu vermişti.