Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İnmemiş Testis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testis hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. İnmemiş testis, bebeklerde sık görülen bir hastalıktır ve belirti vermez. Erken tanı ve tedavi son derece önemlidir.

Yayın Tarihi: 04.05.2023 20:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İnmemiş Testis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnmemiş Testis Nedir?

İnmemiş testis bebeklerde sık görülen bir hastalıktır ve belirti vermez. Bu nedenle dikkatli bir muayene sırasında saptanabilir. Doğum sonrası anneden geçen hormonların baskılayıcı etkisi ortadan kalkınca bebeklerde cinsiyet hormonu düzeyinde artış meydana gelir ve testislerin inişine devam etmesini sağlar. Ülkemizde bir yaşına kadar inmemiş testisin görülme sıklığı yüzde 1-5 arasında değişirken, prematüre bebeklerdeyse bu oran yüzde 45'e çıkmaktadır.

İnmemiş Testisin Nedenleri

Testisin inişinin hormonal, fiziksel, çevresel ve genetik faktörlerin kontrolü altında olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Hormonal faktörler cinsiyet gelişim kusurları ve testosteron üretimini ve etkisini azaltan bozukluklardır. Fiziksel faktörler testis ve kasık kanalının anatomik yapısını bozan anomalilerdir. Çevresel faktörler, anne karnındayken maruz kalınan ve hormon yapımını olumsuz etkileyen kozmetik ürün imalatında kullanılan bazı maddeler (fitalat) ve tarım ilaçları gibi kimyasallardır. Genetik faktörler ise inmemiş testise neden olabilen bazı sendromlar ve gen mutasyonlarıdır.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

İnmemiş testiste erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, testislerin sperm ve hormon üretimine normal şekilde devam edebilmeleri için vücut sıcaklığından 2 ila 7 derece daha düşük bir ortamda bulunmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca ileride testis kanseri gelişmesi, testisin kendi etrafında dönüp boğulması (torsiyon), travmaya maruz kalması ihtimallerinin yüksek olması diğer tedavi edilme nedenleridir. İnmemiş testisin tedavisi 6 aydan sonra ve en geç 1 yaşta gerçekleştirilmelidir. Utangaç testislerin üçte birinde ileride inmemiş testis (asendan testis) gelişebildiği bilindiğinden, bu çocukların ergenliğe kadar takip edilmeleri gerekir.